Sendikalı oldukları için işten atılan akademisyenlerin işe iade davası tekrar ertelendi. İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülen duruşmada iki tarafın da tanıkları dinlendi ve deliller sunuldu. Mahkeme gelmeyen tanıkların da dinlenmesi için dava 7 Şubat 2012’ye ertelendi. Duruşma öncesi adliye önünde bir araya gelen, Eğitim-Sen Üniversiteler Şubesi, İstanbul Tabip Odası, TMMOB, Sosyal-İş Sendikası, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Bağımsız Sosyal Bilimciler (BSB), Limter-İş, İngiltere Üniversite ve Yüksekokullar Sendikası, Liverpool Üniversitesi Şubesi, gibi emek ve meslek örgütleri, Bilgi Üniversitesi’ndeki akademisyenlere destek verdi.

 

Duruşma öncesinde yapılan basın açıklamasında Türkiye’de bir vakıf üniversitesinde ilk kez denenmiş sendikal örgütlenme süreci sırasında, Bilgi Üniversitesi’nden hukuksuz bir şekilde işten çıkarılmış arkadaşlarımıza destek verildiği belirtildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Üniversitelerin yönetici kadrolarında artan oranda konumlanan bir yeni girişimci idari sınıf; akademik özgürlük, bilimsel özerklik, genç bilim insanlarını yetiştirmek, akademide iş güvencesi, kamu yararı gibi kavramlara sinik bakışlar atıyor. Geleneksel üniversitenin zemininde olan sosyal, beşeri ve temel bilimler ve sanatlara, ‘para kazandırmayan, iş yaratmayan’ kaybeden bölümler muamelesi yapılıyor.”

“Biz burada Türkiye’de bir vakıf üniversitesi’nde ilk kez denenmiş sendikal örgütlenme süreci sırasında, Bilgi Üniversitesi’nden hukuksuz bir şekilde işten çıkarılmış arkadaşlarımıza destek veriyoruz. Çünkü nasıl bir üniversiteye doğru evrildiğimize dair söyleyecek sözümüz var. Kolektif üreten, kamu yararı gözeten, uzun vadeli toplumsal çıkarları önceleyen, insanı merkeze alan bir bilgi ve bilim için seslerine ses veriyor, sesimize ses katıyoruz.”

Okutmanlar Aslı Güneş, Akın Tek, Yalçın Armağan, Öznur Şahin, Sibel Ercan‘ın açtığı diğer davalar ise 22 Aralık 2011’de görülecek.