GEA klimada 62 işçinin işten çıkarılmasıyla başlayan direniş 202. (20.12.2011) gününde kararlılıkla devam ediyor. Çıkarılan 62 işçiden 4’ü İş Kanunu’nun 17. Maddesinden (süreli fesih ), kalan 58 işçi de 29/2 sayılı maddeden (ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak) işten çıkarıldılar. 17.maddeden işten çıkartılan 4 işçi açtıkları işe iade davasını kazanarak işlerine geri döndüler. 29/2 sayılı maddeden çıkarılan 58 işçi ise grevi başlattı. Bu işçilerin 51’i ekonomik sıkıntılardan dolayı (bir kısmı iş bularak) grevi bırakmak zorunda kaldı. Kalan 7 işçi 202 gündür GEA fabrikası önünde direnişlerini sürdürüyorlar.

Bizler de, Birlik Dayanışma Hareketi adına GEA işçileriyle dayanışma içinde olduğumuzu göstermek üzere direnişteki işçileri ziyaret ettik. Sendika sözcüsü ve işçilerle yaptığımız görüşmede işverenin sendikalı olan bütün işçileri çıkardıktan sonra üretimi devam ettirmek için fabrikaya 15 – 20 kadar yeni işçi aldığını öğrendik. Bu da gösteriyor ki işveren işçileri fabrikadan sendikayı çıkarmak için atmıştır. Bizden destek beklediklerini dile getiren işçiler şunları da eklediler ; “Biz işçiler olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Siyasi görüş ayrılığımız olsa dahi gerektiğinde bir araya gelmesini biliyoruz. Sendikaların da üzerine düşen görevi yerine getirmesini bekliyoruz”.

İşçilere verilen desteğe son olarak HEMO Maden’den 800 işçi ve 1000 gönüllünün katıldığını, bunun dışında da fabrikada çalışan mühendislerin de direnişlerine destek verdiklerini söylediler. Ayrıca, işçileri ziyarete gittiğimiz zaman Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF) Genel Sekreteri Fernando Lopez ve Avrupa Metal İşçileri Federasyonu (EMF) Genel Sekreter yardımcısı Eckelmann Ulrich de oradaydı.

IMF Genel Sekreteri Fernando Lopez, Birleşik Metal-İş sendikasının temsilcisine şunları söyledi; “sizinle dayanışma içinde olan uluslararası bir delegasyon olarak buradayız.

Burada İtalya’dan, Almanya’dan, Fransa’dan, Romanya’dan ve Macaristan’dan arkadaşlarımız var. Burada size mutlaka belirtmek isterim ki yalnız değilsiniz. Sizinle birlikte olan çok sayıda insan var ve mücadeleniz sonuçlanıncaya kadar size destek vermeye devam edecekler. Şu ana kadar şirket herhangi bir çözüm için bizimle görüşmüş değil ama şirketi masaya oturtmak için baskı yapmaya devam edeceğiz. Şirketin yöneticisiyle görüşme talep ettik ama şirket bu talebimizi kabul etmedi. Ancak şirket yönetimi mesajımızı mutlaka aldı. Sizin yalnız olmadığınızı ve arkanızda büyük bir destek olduğunu anladı.

GEA klimanın IMF ile adil çalışma sözleşmesi var. Sizin işten çıkarılmanız bu sözleşmenin açık bir ihmali. Eğer GEA klima bu şekilde davranmaya devam ederse çok açık ki bizimle yapmış oldukları adil çalışma sözleşmesini iptal edeceğiz.

Avrupa Metal İşçileri Federasyonu (EMF) Genel Sekreter yardımcısı ise şunları söyledi; “Size Avrupa Metal İşçileri sendikalarına bağlı arkadaşların dayanışmasını getirdim. İşçilerin hakları için yürüttüğünüz mücadelede sonuna kadar sizinle birlikte olmak istiyoruz. İG Metal aynı zamanda sorunu Almanya içinde de tartışmaya açtı. Oradaki sendikacı arkadaşlarımız bu sorunu şirketin oradaki yöneticileriyle de tartışmaya açtılar. Umuyorum ki sorunu bir an önce çözebileceğiz ve bütün bu süreçte sizi desteklemiş olacağız.”

Son olarak direnişteki Onur adlı genç bir işçinin “ tek başıma kalsam bile bu direnişi sürdüreceğim” demesi mücadelenin ne kadar kararlılıkla devam ettiğini gösteriyor. Biz de GEA işçilerinin ve Birleşik Metal- İş Sendikasının yürüttüğü direnişi destekliyor ve takipçisi olacağımızın sözünü veriyoruz.

Yaşasın GEA Direnişi!

Yaşasın İşçilerin Birliği ve Örgütlü Mücadelesi!

Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz!

Not: Birlik Dayanışma Hareketi adına yapmış olduğumuz ziyaretimizin ardından direnişteki bir işçiden gelen maili sizinle paylaşıyoruz; “Öncelikle dayanışma ziyaretiniz için teşekkürler. Aşağıdaki link’te GEA klima direnişi için uluslararası mail kampanyası bilgileri bulunmaktadır. Buradan attığımız onbeşbin mail ile sermayenin serverini kitlemiş bulunmaktayız. Fakat hergün kitleyebilmek için daha fazla maile ihtiyacımız var”.
http://www.labourstart.org/cgi-bin/solidarityforever/show_campaign.cgi?c=1190
“Desteğiniz için şimdiden teşekkürler”