Birlik Dayanışma Hareketi olarak 13.05.2012 tarihinde Makine Mühendisleri Odası’nda Genel Sağlık Sigortası(GSS) ile ilgili fabrikalardan işçilerin, okullardan öğretmenlerin ev emekçisi kadınların, memurların, emeklilerin ve öğrencilerin katılımı ile bir panel gerçekleştirildi.

İlk konuşmacı Sosyal Güvenlik Uzmanı Fatma Şenden Zırhlı, AKP’nin tüm halkın ücretsiz bir şekilde genel sağlık sigortası kapsamına gireceğini belirtmesine rağmen yapılan gelir testi ile part time çalışanların, 18 yaşını doldurmuş okumayan çocukların, aynı hanede yaşamayan yaşlı anne ve babanın ödemeleri gereken primlerin akılla mantıkla ve vicdanla açıklanamayacağını belirtti.

Daha sonra Uzman Doktor Enver Yücel, genel olarak sağlıktaki dönüşümün nasıl gerçekleştiğini, emekçi insanların bu dönüşümden nasıl etkilendiğini ve bu dönüşümün aslında sermaye sınıfının lehine emekçi halkın aleyhine olduğunu ve bundan sonra neler olabileceğine dair öngörülerde bulundu. Muayene ücretleri, katılım payları, katkı payı derken ayrıca serbest sağlık bölgeleri, performansa dayalı sağlık ile hizmetin niteliksizleştirildiği ve sermaye sınıfının Genel Sağlık Sigortası ile asıl amacının emekçinin cebinde kalan son ekmek parasına bile gözünü diktiğini gösterdiğini belirtmiştir.

Sunumlardan sonra kadın, öğrenci, sendikalı sendikasız işçiler, emekliler merak ettikleri ve endişe duydukları konuları belirttikten sonra çözüm önerileri üzerine bir süre tartışıldı. Gayet verimli geçen tartışmalar sonucunda çözümün sömürülenlerin tarihsel mücadelesinde olduğu gibi işçi sınıfının birlik ve dayanışma içerisinde ve emek cephesinde örgütlenmesi, bilinçlenmesi ve daha fazla mücadele etmesi gerektiği düşüncesinde ortaklaşıldı.

Sağlık Parayla Satılamaz!
İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek!
Kurtuluş Yok Tek Başına; Ya Hep Beraber, Ya Hiçbirimiz!

Genel Sağlık Sigortası paneli yapıldıGenel Sağlık Sigortası paneli yapıldı