Yıllardır mücadelesi sürdürülen sendikal haklar nihayet MEB tarafından kabul edilmek zorunda kaldı. Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün MEB’na sendikanın kararı gereğince iş bırakan emekçilere nasıl bir idari işlem yapılacağını sorması üzerine, MEB tarafından cevap verildi. MEB, Hukuk Müşavirliği kanalıyla verdiği cevapta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Danıştay ve Anayasaya vurgu yaparak sendika çağrısıyla işe gelmeyen memura disiplin cezası verilmemesi gerektiğini bildirdi.

4688 sayılı Kanunun 18. maddesinde, mesai saatleri içinde sendikal faaliyetlere katılma durumu işveren iznine bağlanmıştır. Ancak bu hükme rağmen, herhangi bir izin alınmayarak, mesai saatlerinde eylem yapılabilmekte ve hatta işe gelinmeyerek fiili grev uygulanmaktadır. 4688 sayılı Kanunun 18. maddesinin birinci fıkrası açık olarak şu şekilde ifade edilmektedir;
Kamu görevlileri, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde sendika veya konfederasyonların bu Kanunda belirtilen faaliyetlerine katılmalarından dolayı farklı bir işleme tâbi tutulamaz ve görevlerine son verilemez.

Ancak yukarıdaki hükme rağmen, izin alınmamakta ve sendikaların eylem çağrısına uyarak fiilen grev uygulanabilmektedir. Yıllardır bu konuda sorun yaşanmakta, sendikalar işe gitmeme eylemi düzenlemekte, memurlar da, kanun hükmüne rağmen eylemlere katılmaktaydı. Kurumlar disiplin soruşturması açmakta ve 657/125. maddede yer alan disiplin cezalarını vermekteydi. Ancak bazı idare mahkemeleri ve sonrasında Danıştay verilen disiplin cezalarını iptal etmekteydi. En çok sorun yaşanılan kurumlardan birisi de Milli Eğitim Bakanlığı idi.

MEB, Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğünün sorduğu bir soruya verdiği yanıtta, eski görüşlerini değiştirdi ve sendika çağrısına uyarak o gün işe gelmeyen memura disiplin cezası verilmemesi gerektiğini belirtti. MEB görüşünde, ayrıca yasal düzenleme yapılması gerektiğine de dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı pes etti