Eğitim Sen, eğitim emekçilerine yönelik şiddet olaylarını kınamak amacıyla 30 Nisan 2012 Pazartesi günü ülke genelinde basın açıklamaları, bir günlük siyah kurdela takma eylemi ve aynı gün derslerde şiddete karşı öğrencileri bilinçlendiren konu anlatımları gerçekleştirecek.

Eğitim Sen’in eğitim emekçilerine yönelik yapılan şiddet ile ilgili hazırladığı, “Emekçilere Yönelen Bir Şiddet Olayı Daha! Artık Yeter” başlıklı açıklama metni ise şu şekilde;

Daha önce, Gaziantep’te bir doktorun ölümüne neden olan, Kütahya’da bir öğretmenimizin yaralanmasına neden olan şiddet, bu defa da İstanbul Esenyurt’ta, Kıraç Lisesi’nde karşımıza çıktı. Tasdikname alan öğrencisinin bıçaklı saldırısına uğrayan Narife Çekcek, uğradığı saldırı sonrasında yoğun bakım servisine alındı. Dün yaşanan bu üzücü olay, AKP’nin kamu yararına hizmet üreten emekçilerin yaşam hakkını korumak için hiçbir adım atmamasıyla daha vahim bir hal almıştır.

Daha önce ifade ettiğimiz üzere bu şiddetin arkasında güvenlik zafiyeti değil; AKP’nin emekçileri yoksullaştıran, güvencesizleştiren ve hizmet üretiminin tüm sorumluluğunu emekçilere yükleyen politikaları bulunmaktadır. Kısaca öğrenciyi müşterileştiren; öğretmeni de müşterilerin beklenti ve isteklerini karşılamak zorunda olan bir köle haline getiren politikalar hastane ya da okul fark etmeden her yerde şiddeti üretmektedir.

Yaşanan bu şiddetin önlenebilmesi, söz konusu politikaların değişmesinden, emekçileri hedef haline getiren politikalara ve açıklamalara son verilmesinden geçmektedir. Çözüm daha fazla güvenlik ve ağır cezalandırma politikalarında değildir. Çözüm, emekçilerin daha fazla örgütlenerek kendi işyerlerini, yaşam alanlarını dönüştürebilecek güce sahip olmalarından ve müşteri ilişkisinden ziyade öğretmen ile öğrenci ilişkisinin demokratik bir şekilde yeniden kurulmasından geçmektedir. Unutulmamalıdır ki, emekçilerin sindirildiği, iş güvencelerinin elinden alındığı, “müşteri memnuniyeti”nin adeta kutsandığı bir ülkede bu tür üzücü olayların önüne geçmek mümkün değildir.

Eğitim Sen olarak emekçilere yönelen bu şiddeti kınıyor ve bu şiddetin son bulması için acilen gerekli adımların atılmasını istiyoruz. Bizler, öğrencilerimize demokratik bir yaşamın gereklerini öğretebileceğimize inanıyoruz! Siz, bizleri yönetenler! Tüm derdinizin daha fazla kar elde etmek olduğu bir ülkede, demokratik yaşamın imkanlarını bizlere sunabileceğinize inanıyor musunuz?

Bizler Birlik Dayanışma Hareketi (BDH) olarak, eğitim emekçilerine yönelik yapılan şiddeti kınıyor, devletin ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu durumu derhal gündemine almasını, gerekli önlemler için harekete geçilmesini talep ediyoruz.