Hükümet, sendikaların eleştirdiği esnek çalışma planından 2013 Yılı Programı’nda da vazgeçmedi. Esnek çalışma programı hayata geçerse, kriz dönemlerinde bir iş, iki işçi arasında yarım maaşla paylaştırılabilecek.Çalışanlara hükümetten kötü haber var!
Hükümet’in 2013 yılı programında bir patron krizi bahane ederek bir işi iki çalışanına sadece yarım maaşa yaptırabilecek. 2013 yılı, çalışan için kötü haberlerle beraber geliyor. AKP hükümeti, sendikaların sürekli eleştirerek uygulanmasını istemediği esnek çalışma planından 2013 Yılı Programı’nda da vazgeçmedi. Program hayata geçerse, çalışanın adeta ölüm fermanı anlamına gelen uygulamayla işveren “kriz dönemindeyim” diyerek bir işi, iki işçi arasında yarım maaşla paylaştırılabilecek.

“İş başına mesai” geliyor
Hükümet, 2013 programında “evde çalışma, uzaktan çalışma, iş paylaşımı ve esnek zaman” metotlarını yaygın şekilde uygulamayı da hedefledi. Esnek zaman uygulaması ile çalışma saatleri düşürülürken, maaşlar da indiriliyor. Bu kapsamdaki “iş başına mesai” uygulamasında işverenin, belirli bir iş yahut projeye özel işçi istihdam etmesi, sonra da işine son vermesi öngörülüyor.

İşçinin hakları değişime uğrayacak
Evden çalışma ya da uzaktan çalışma adı verilen yöntemse internetin kullanılabileceği yahut parça başı işlerin icra edilebileceği mesleklerde düşük maaşla evden çalışma olarak uygulanacak. Böylece, evinden çalışan işçinin sadece maaşı düşmeyecek, sosyal güvenlik ile ilgili hakları da büyük değişimlere uğrayabilecek. Hükümet, bu yöntemde iş ve aile yaşamının uyumu gerekçesi ile daha çok kadınları işaret ediyor.

Kriz dönemlerinde bir iş, iki işçi arasında yarım maaşla paylaştırılabilecek
Bir başka seçenek de kriz gibi dar boğaz durumlarını gerekçe göstererek bir işin iki işçi arasında “iş paylaşımı” adı altında paylaştırılma uygulaması. Bu uygulamada, kriz gerekçe gösterilerek maaşlar da, sosyal ödenekler de işveren tarafından ikiye bölünebilecek. Program hayata geçerse, kriz dönemlerinde bir iş, iki işçi arasında yarım maaşla paylaştırılabilecek.

Kıdem tazminatı fonunda da geri adım yok
Hükümetten diğer bir kötü haber ise, kıdem tazminatları konusundan geldi.

Daha önce Kıdem Tazminatı Fonu’nun oluşturulmasını rafa kaldırdık, gündemimizden çıkardık diyen hükümet, Kıdem Tazminatı Fonu’nun oluşturulmasında geri adım atmayarak, bu yöndeki çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.

Bir gecede milletvekillerinin maaşlarını artıranlar, işçilere gelince bir işi, iki işçi arasında yarım maaşla paylaştırabilmeyi reva görüyor.

Kaynak: YeniDünya İnternet Gazetesi