Güney Kore işçi sınıfının en bilinçli kesimlerinden birini oluşturan Hyundai emekçileri sendikalı ve militan mücadele geleneği ile tanınmaktadır. Bugünlerde ülke yine işçi sınıfının burjuvaziye karşı verdiği mücadele olanca hızıyla devam ediyor. Emekçiler insanca yaşam için ücretlerine zam talep ediyorlar. Diğer taraftan dünyanın bir çok bölgesinde değişik uluslardan işçi çalıştıran Hyundai firması ise işçi sınıfına taviz vermemek için yeni yeni yöntemler deniyor. Bütün bu toz bulutunun içerisinde sınıf mücadelesi devam ediyor. İşte aşağıdaki çeviri metin iki sınıf arasındaki mücadeleyi daha da görünür kılıyor.
İşçi sendikasının yaptığı açıklamaya göre, Güney Kore’nin en önemli otomobil üretim firması Hyundai’de çalışan örgütlü işçileri ücret artışı için yaptıkları greve Pazartesi gününe kadar devam ederek geçen hafta başlayan kısmi grevi uzatacaklar.
Güney Kore’de faaliyet yürüten Hyundai’nin iş gücünün yaklaşık %80’ini oluşturan örgütlü işçiler zaten 26 Haziran’da başlayıp 3 Temmuz’da sona eren bir grev yapmışlardı. Hyundai yetkilileri sendikanın bu altı günlük grevinin firmaya maliyetinin 262.8 milyar Won ( 374 milyon dolar) ya da diğer bir tabirle 18.985 araç olduğunu açıkladı.
Ülkenin bir şemsiye çatısı altında toplanan sendikalarından en güçlü ve en büyük kolu olan Hyundai işçilerinin örgütlü olduğu sendikadan yapılan açıklamaya göre; önlerinde Çarşamba günü (5 Temmuz 2006) yapılacak 3 saatlik iş bırakma, Perşembe günü 2 saatlik iş bırakma, Cuma günü 4 saatlik iş bırakma ve Pazartesi günü 3 saatlik iş bırakma eylem planlarının olduğunu açıkladı. Sendika sözcüsü Song Hi-Sok yapılacak eylemlerin nedenini firmanın yapılan görüşmelerde sorunu çözmekten yana adımlar atmamasına bağladı. Sözlerine devam eden Song, şirket yetkililerinin şirketin zor durumda olduğunu ve işçilerin ücret artışı isteğine karşı bir teklif sunmadığını belirtti.
Diğer taraftan Hyundai firması ise bu konu ile ilgili yorumda bulunmayı reddetti.
43.890 üyeye sahip güçlü sendika, diğer taleplerinin yanında ana maaşlarda ve fazla mesai ücretlerinde %9.1 lik bir artış istiyor. Veya da bunun yerine maaşlarda yıllık enflasyonun üç katı bir artış yapılmasını talep ediyor. Song, hem firma yönetiminin hem de sendika temsilcilerinin grev boyunca görüşmeleri sürdürdüklerini sözlerine ekledi.
Hyundai, her yaz işyerlerinde örgütlü işçi sendikası ile sıkı ücret pazarlıkları yapıyor. 2005’te sendika ile yürütülen görüşmeler sırasında sendikanın Ağustos ve Eylül aylarında yaptığı 2 haftalık kısmi grevlerin firmaya maliyeti 591 milyar Won ( 841 milyon dolar) olurken, sendika işçilerinin ana maaşlarında % 6.9 artış sağlanmıştır.
Hyundai firmasının bu yıl gündeminde yer alan diğer konular ise Güney Kore parası Won’un güçlü olması, ham madde maliyetlerinin yükselmesi ve Hyundai Motor Başkanı Chung Mong- Koo’nun Hyundai ve bağlı şirketlerinin politik avantaj sağlamak için rüşvet fonları oluşturduğu iddiaları üzerine yargı önüne çıkarılması olarak özetlenebilir.
* (5 Temmuz 2006 tarihinde Laborstart’tan çevrilmiştir)