Avrupa Gıda Sendikaları Birliği (EFFAT) Genel Başkanı Bruno Vannoni, Tekel işçilerinin yanında olduklarını belirterek, “Problemleriniz çözüm buluncaya kadar sizlerle birlikte olacağız. Hepimiz Tekel işçisiyiz” dedi.
Avrupa’dan işçi sendikalarını temsilen Türkiye’ye gelen heyet, Türk-İş Genel Merkezi önünde Tekel işçilerinin 31. gününe giren eylemine destek ziyaretinde bulundu.
Vannoni, işçilere hitaben yaptığı konuşmada, uluslararası bir dayanışma için Türkiye’de bulunduklarını söyledi.
İşçilerin Avrupa’da da sorun yaşadığını ifade eden Vannoni, bütün işçilerin birlik olması gerektiğini dile getirdi.
Sorunlarına çözüm bulununcaya kadar Tekel işçileriyle birlikte olacaklarını vurgulayan Vannoni, şunları kaydetti:
“Milletimiz ne olursa olsun hepimiz Türküz, hepimiz Tekel işçisiyiz. Baskıları kınıyoruz. EFFAT Başkanı olarak Başbakanınıza bizimle görüşmesi için mektup gönderiyoruz ve bu problemin ayın sonuna kadar çözülmesini talep ediyoruz. Size samimiyetle getirdiğim tek kelime var dünya adına, o da ‘dayanışma’. Tüm dünyada haklarını savunan herkese teşekkür ediyorum. Öğleden sonra buradan ayrılmak zorundayım. Cuma, Cumartesi ve Pazar yapacağınız eylemlerde burada olamayacağım ama tüm dünya adına kalbim burada olacak. Sizin haklarınız var, bunu almak için mücadele ediyorsunuz. Tekrar dayanışma, dayanışma, dayanışma…”
Vannoni, konuşmasının ardından işçilerin arasına girerek bir süre sohbet etti. Sorunlarını anlatan işçiler Vannoni’ye limon hediye etti.
Daha sonra, Federal Parlamento Danışmanı Nicolaus Brauns da Almanya Federal Parlamento üyesi Ulla Jelpke’nin gönderdiği Tekel işçileriyle dayanışma mesajını okudu. Mesajda, özelleştirme ve kitlesel işsizliğe karşı uluslararası dayanışma içinde mücadele verilmesinin önemine dikkat çekildi.

Alman Gıda İş Sendikası NGG Dortmund Bölge Şubesi temsilcisi Selahattin Yıldırım da işçi sınıfının dayanışmasının çok farklı bir anlamı olduğunu, bu dayanışmanın Tekel işçileriyle kendilerini birleştirdiğini ifade ederek, “Tekel işçileri, Türkiye’deki ve Avrupa’daki işçilere doğru yolu gösterdikleri için buraya geldik” diye konuştu.
Tekel işçilerinin eylemine polis müdahalesiyle ilgili Avrupa Parlamentosu gündemine getirmek istediklerini belirten Yıldırım, işçilerin mücadelesini Avrupa’da ve Almanya’da anlatacaklarını, bu mücadelenin yaygınlaşması için proje hazırladıklarını kaydetti.
Almanya Metal Sendikası IGM Stuttgart Şubesi temsilcisi Zeliha Rençber, Tekel işçisiyle gurur duyduğunu dile getirerek, Nazım Hikmet’in “Güneşi İçenlerin Türküsü” adlı şiirini okudu.
Almanya Birleşik Hizmet Sendikası temsilcisi Ingrid Jost, Tekel işçilerine yönelik uygulamaları eleştirerek, “Aynı sorunları biz de yaşıyoruz. Halkın ve ulusun mallarının korunması için biz de hükümetimize karşı mücadele etmek zorundayız. Biz sınır ötesi insanlar olarak, ortak bir geleceği ancak mücadele ederek kazanabiliriz” dedi.
Almanya Birleşik Hizmet Sendikasından gelen diğer temsilci Benedikt Frank de “AB’ye girmek için değil, sizin ihtiyacınız olduğu için demokratikleşme adımları atılmalı. Global dünyada sizin mücadeleniz, aslında bizim mücadelemiz” şeklinde konuştu.