DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin, Sosyal Güvenlik Kurumu genel kuruluna ilişkin açıklaması:

DİSK, OLDU BİTTİYE GETİRİLEREK YAPILMAK İSTENEN SGK GENEL KURULUNA KATILMIYOR!

4 Aralık’ta yapılacak olan Sosyal Güvenlik Kurumu genel kurulu, konfederasyonlara ve örgütlü toplama yönelik anti-demokratik ve sosyal diyalogu tıkayan bir yaklaşımla gölgelenmiştir. SGK’nın genel kurulunda, konfederasyonların konuşma hakkının 5 dakika ile sınırlanmasına yönelik bakanlık girişimi de bunlardan biridir. Sayın bakan yasadışı bir şekilde ve bir oldu-bittiye getirerek genel kurulu işlevsizleştirmektedir.

Bizatihi işçi ve emekçilere hizmet için kurulmuş bir kurumun, sendikalardan uzak tutulması eşyanın tabiatına aykırıdır. Bu durum kurumla ilgili 5502 sayılı kanunda da belirtilmekte, konfederasyonlar kurumun en önemli organı olan genel kurul üyesi olarak kabul edilmektedir. Sosyal diyalogun en önemli mekanizmalarından birisi bu tür genel kurullardır. Bu, demokrasinin olmazsa olmaz bir gereğidir.

Diğer yandan bu genel kurul, 2006 yılında ihdas edilen SGK’nın yeni sisteme geçiş sonrasındaki ilk geniş katılımlı resmi toplantısıdır. Eski sistemden yeni sisteme geçişin, yeni mevzuatın ve yeni uygulamaların geniş biçimde ele alınması bu geleneklerin doğal bir sonucudur.

Örneğin, sağlık sisteminin muayene, ilaç, ameliyat ve diğer tedavi unsurlarının kısmen veya tamamen paralı hale getirilmesi bugünkü sosyal güvenlik sisteminin en büyük sorunlarından birisidir. En son geçtiğimiz günlerde eczacıların da tepkisine neden olan bu sorun SGK genel kurulunda enine boyuna ele alınmayacaktır da nerede alınacaktır?

Bunlara rağmen, kurumun yürütme ve denetim organlarını seçen, faaliyetlerine ilişkin görüş oluşturan genel kurul üyelerinin konuşmaları keyfi biçimde sınırlandırılmakta, yasadışı bir şekilde demokratik bir hakkımız elimizden alınmaktadır.

Farklı düşüncelere tahammülsüzlüğün geldiği bu son noktada “ben yaptım oldu” mantığıyla toplanacak bir genel kurulda alınacak kararlar MEŞRU değildir ve hiç kimse de bu sorumluluğun hesabını veremez.

Bu nedenle DİSK, milyonlarca insanın hayatını derinden etkileyen, ülkemizin en önemli sorunlarından birinin daha geçiştirilmek istendiği ve Türk-İş, Hak-İş, KESK gibi işçi ve kamu emekçileri konfederasyonlarının da katılmadığı bir kurulda yer almayı, çalışanlara ve halkımıza olan sorumluluğu gereği kabul etmemektedir.