Bugün (26 Nisan 2010 Pazartesi) saat 12.30’da 1 Mayıs bileşenleri Taksim Tramvay Durağı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Taksim’in 1 Mayıs alanı olarak kabul edilmesi ve işçi sınıfına açılması için birlikte mücadele yürüten sendika, meslek örgütü, siyasi parti ve kurumların ortak yaptığı basın açıklamasında “Yaşasın 1 Mayıs”, “1 Mayıs’ta 1 Mayıs Alanı’ndayız” sloganları atıldı.

Basın metninde 1 Mayıs’ın tarihi öneminden bahsedilerek Türkiye’de 1 Mayıs 1977 Katliamı’nı hatırlattığına, bu sebeple 1 Mayıs’ın sadece İstanbul işçi sınıfı için değil, Türkiye işçi sınıfı için Taksim ile akla gelmesinin nedeninin failleri hâlâ bulunmayan kurşunlarla 34 işçinin yaşamını yitirmiş olmasına değinildi.

Okunan basın metninde, “1 Mayıs 2010’da Taksim Meydanı engelsiz biçimde işçi sınıfına, sendikalara, siyasi partilere açılmış bulunuyor. Valilik ile konfederasyonlar arasındaki görüşmelerin daha ilk seferinde alanın açıldığının bildirilmesi 2007, 2008, 2009 1 Mayıs’larında Taksim noktasında haklı ve meşru ısrarını sürdüren ‘Taksim 1 Mayıs Bileşenlerinin’ siyasi iradesi olmuştur.” denildi. Taksim Meydanı’nın işçilere açılmasının bir diğer nedeninin de hükümetin işçi sınıfında yitirdiği itibarı geri alma isteği olduğu vurgulandı. Ayrıca 1977’yi, 1989’u, 1996’yı ne de geçen yıllarda işçi sınıfının hedef olduğu saldırıların unutulmadığı da belirtildi.

Basın açıklması “1 Mayıs’ta Taksim Alanındayız” sloganları ile sona erdi. Açıklamanın ardından okunan basın metni Taksim Meydanı’nda dağıtıldı.