Kayıtdışı esnek çalışmanın yoğun olarak yaşandığı market sektöründe bir sendikalaşma mücadelesi daha başarıyla sonuçlandı.

Hatırlanacağı üzere; Koop-İş 15 Aralık 2008’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, toplu iş sözleşmesi yapabilmek amacıyla Praktiker Yapı Marketleri için çoğunluk tespiti başvurusunda bulunmuştu.

Bakanlık, 8 Ocak 2009’da Koop-İş Sendikası’nın Praktiker Yapı Marketleri’nin 6 ildeki 10 mağazasında çalışan işçiler arasında toplu iş sözleşmesi, grev ve lokavt kanununun aradığı çoğunluğu sağladığını bildirmişti.

Praktiker işvereni ise bakanlığın bu kararına itiraz etmiş ve yetki tespitinin iptaline karar verilmesi için 21 Ocak 2009 tarihinde mahkemeye başvurmuştu.

Yaklaşık 1 yıl süren mahkeme süreci boyunca sendika yetkilileri ve Praktiker patronları bir araya gelmiş ancak bir sonuç sağlanamamıştı. Mahkeme bu süreç sonucunda bilirkişi raporlarına dayanarak işverenin açtığı yetki tespitinin iptal davasının reddine ve Koop-İş Sendikası’nın başvuru tarihi itibariyle işyerinde toplu iş sözleşmesi imzalamaya yetkili sendika olduğuna karar verdi.

Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar mahkeme kararından sonra yaptığı açıklamada, yapı marketleri sektöründe hiçbir işletmede yetkili sendika bulunmadığına dikkat çekti.

Alemdar, çoğunluk iptal davasının iki yıl gibi çok uzun bir sürede sona erdiğini, sendikanın ve sendika üyesi Praktiker işçilerinin kararlı duruşu ve mücadelesi sonucunda örgütlenme çalışmasının başarıyla sonuçlandığını vurgulayarak, şimdi de toplu iş sözleşmesi için çalışmalara başladıklarını belirtti.

Birlik Dayanışma Hareketi olarak, Praktiker işçilerinin bu sendikal başarılarının sektördeki diğer yapı market işçileri içinde ön açıcı olacağına inanıyor, Praktiker işçilerinin haklı zafer sevincini paylaşıyoruz.