İşsizlik, yoksulluk ve pahalılık her geçen gün artıyor. 2008 yılın sonunda kapitalist sömürücülerin kar hırsı bugüne kadar yaşanmış en acımasız ekonomik krizlerden birini tetikleyerek dünyada milyonlarca yoksulun daha da yoksullaşmasına, aldıkları ücretle temel gereksinimlerini bile gideremeyen işçilerin işsiz kalmasına neden oldu.Kapitalizmin krizinin faturasını ödemek istemeyen işçiler bugün Yunanistan’dan Fransa’ya, İspanya’dan İrlanda’ya sokaktalar. Ülkemizde de binlerce işçi, patronlar tarafından işten atıldı. Pahalılığın, yoksulluğun kol gezdiği ülkemizde Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Türk-İş dün Mayıs ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı.  Açıklanan rakamlar Türkiye’de açlık ve yoksulluğun devamlı arttığını ortaya koyuyor.

Türk-İş tarafından yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” insanlarımızın ne kadar zor koşullarda geçimlerini sürdürdüğünü ortaya koyuyor. Açıklanan 2011 Mayıs ayı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması sonuçlarına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 881,51liradır. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 2.871,38 liradır.

Açlık sınırının 880,51 TL iken hükümetin belirlediği asgari ücreti 600 küsur TL’lerde. Yani hükümet milyonlarca emekçiye açlığı reva görüyor. Yoksulluk sınırının altında kalmamak ise milyonlarca emekçi açısından ulaşması imkânsız bir hayal gibi… AKP çıkardığı yasalarla taşeronlaştırma, güvencesiz çalışma, kayıtdışı çalışma, sigortasız çalışmayı dayatıyor. İşçiler, işsizler, gençler, kadınlar sosyal güvencesiz bırakılıyor.

Elbette ki uyguladığı bu emek düşmanı politikalarla patron yandaşı AKP her geçen gün emekçilerin öfkesini daha çok üzerine çekiyor. İşçi, işsiz, kadın, genç toplumun her kesiminden açlık sınırı altında yaşamaya mahkûm edilen milyonlarca insanın AKP’nin emek düşmanı politikalarına karşı mücadelesi büyüyor. Açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşamayacağız. Ülkemizi emek düşmanı AKP’ye bırakmayacağız…