Eğitim Sen 4+4+4 yasa teklifine karşı hizmet üretmediEğitim Sen üyeleri 4+4+4 yasa teklifinin geri çekilmesi için 15 Mart 2012 Perşembe günü tüm illerde sevk alarak hizmet üretmedi.
İstanbul’da da hizmet üretmeyen eğitim emekçileri, 15 Mart 2012 Perşembe günü saat 14.00’de İstanbul Eğitim-Sen Şubeleri’nin çağrısı ile Harbiye Orduevi’nin önünde toplandı.

 

“4+4+4 ile çocuklarımızın geleceğinin karartılmasına izin vermeyeceğiz” pankartının arkasında bir araya gelen eğitim emekçilerine, KESK’e bağlı sendikaların üyeleri, demokratik kurumlar ve siyasi partiler de destek verdi. Harbiye Orduevi’nin önünde toplanan eğitim emekçileri, buradan Taksim’e doğru yürüyüşe geçti. Eğitim emekçileri yürüyüşte, “Parasız, bilimsel, anadilde eğitim”, “Eğitim haktır, satılamaz” taleplerini öne çıkararak, “Çocuk işçilere hayır”, Çocuk gelinlere hayır”, “4+4+4=0” yazılı dövizleri taşıdılar.

 

Binlerce eğitim emekçisi yürüyüşte sık sık, “Çocuk gelinler, işçiler istemiyoruz”, “Gerici ırkçı eğitime son”, “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Eğitim haktır engellenemez”, Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, ”Eğitim sağlık haktır, satılamaz”, “Parasız, bilimsel, anadilde eğitim” sloganlarını attı.

 

Taleplerini haykıran eğitim emekçileri, Taksim’e geldiklerinde burada bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri adına, 3 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Tosun okudu. Tosun sözlerine şöyle başladı:
“İlköğretim tamamen paralı hale getirilecek. 5. sınıfı okutan ‘norm fazlası’ haline gelecek. Daha önce 4. sınıftan sonra getirilmek istenen ‘açık öğretim’ sistemi, tepkiler üzerine 8. sınıf sonrası için öngörülmüştür. Çocuk gelinlerin ağırlıklı olarak 13, 14, 15 yaşında olduğu düşünüldüğünde mevcut düzenleme ile ‘çocuk gelinler’ uygulaması iktidar tarafından desteklenmektedir. Okul öncesi eğitim zorunlu eğitimin dışında bırakılmıştır. Zorunlu din derslerinin yanında seçmeli din derslerinin getirilmesinin önü açılmıştır. Arapça, fıkıh ve Kur’an derslerinin, 2. dört yılda seçmeli hale getirilmesi sağlanarak bütün okullarda fiilen imam hatip modeline geçilmek istenmektedir. 4+4+4 şeklindeki kademeli eğitim sisteminin piyasa ile ilişkilendirilmesi, meslek okulu açacak firmalara öğrenci başına destek sunulması ile eğitim sisteminin sermayeye ucuz işgücü sağlar duruma getirilmesi amaçlanmaktadır. Kademeli eğitim uygulaması ile çocuklarımız daha erken yaşta dersaneye yönlendirilecektir.”

 

Ayrıca Tosun basın açıklamasında, toplu sözleşme hakkının yasal teminat altına alınmadığını ve örgütlenmenin önündeki engelleri hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti: “Grev hakkımızın yasal teminat altına alındığı özgür bir Toplu Sözleşme düzeni için, örgütlenme özgürlüğü için, her sendikanın üyeleri adına toplu sözleşme yapabilmesini sağlamak için, belediyelerle yıllardır yapılan toplu sözleşmelerin devam etmesi, bu konuda bir sınırlama getirilmemesi için, tüm çalışanlara insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşulları sağlanması ve çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz”

 

Tosun son olarak yasa tasarısının ideolojik amaçlı olduğunu söyleyerek, “Düzenleme geri çekilmediği ve mevcut haliyle Meclis gündemine geldiği  taktirde hizmet üretiminden gelen gücümüzü kullanarak tüm Türkiye’yi eylem alanına çevireceğimizin bilinmesini istiyoruz.”  dedi.

 

Basın açıklamasının ardından eylem sloganlar eşliğinde sona erdi.