20071220_bmis_genelkurulÜlkemiz ağır sanayinin en önemli alanlarından biri olan metal sektöründe örgütlü bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birlişik Metal İşçileri Sendikası, 17. Merkez Genel Kurulunu 14-16 Aralık 2007 tarihleri arasında, Bostancı Greenpark Oteli’nde yaptı.
İş kanununda 13 numaralı iş kolu olarak düzenlenen metal sektöründe milliyetçi, sağcı ve işçi haklarını korumak ve geliştirmek gibi bir derdi olmayan Türk Metal Sendikası ve yine gerici ve uzlaşmacı bir sendikacılık anlayışı ile hareket eden sektörün 2. büyük sendikası Çelik-İş’ten sonra 3. büyük sendika olan Birleşik Metal-İş ülkemizin mücadeleci sendikalarının başında gelmektedir.

Üç gün süren kongreye birçok sendika ve demokratik kitle örgütü katıldı. Kongrede divan başkanlığını Birlişik Metal-İş’in bağlı olduğu DİSK’in Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptı. Dört yıl önce bu göreve gelen sendika yönetiminin en başarılı olduğu alanlardan birisi de sendikal örgütlenme. Bu bağlamda Birleşik Metal-İş özellikle Çok Uluslu Şirketlerde (ÇUŞ’larda) verdiği örgütlenme mücadelesi ile gündeme gelmişti. Uluslararası dayanışma ile birlikte örülen mücadelelerin de katkısıyla belirli bir büyüme kaydeden sendika son dört yıl içerisinde en çok greve çıkıp, en uzun süre grev yaparak mücadeleci, dürüst ve ilkeli bir sendikal çizgi izledi. Birleşik Metal üye sayısını %50 gibi bir oranla büyüttü.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Genel Başkan Adnan Serdaroğlu sınıfın çıkarları doğrultusunda hareket edildiğinde neo-liberalizmin bütün engellemelerine rağmen örgütlenilebilindiğinin altını çizdi. Siyasetler üstü sendikacılık yapmadıklarını, taraf olduklarını, taraflarının da işçi sınıfının tarafı olduğunu belirten Serdaroğlu, işçi sınıfının önünde duran sorunların ancak taraf olunduğunda çözüme kavuşturulabileceğine vurgu yaptı.

Kongrenin birinci gününde sendika yönetiminin, temsilcilerin ve konukların yaptığı konuşmalar işçi sınıfının bugün karşı karşıya olduğu sorunlar ve bunların nasıl çözülebileceği üzerineydi. Kongrede özellikle kapitalizmden ve ülkenin içinde bulunduğu borç batağından kurtulmanın gerketiğine dair konuşmalar yapıldı. Kongrede, kamu kurumlarının teker teker özelleştirilmesi, SSK’nın ve sosyal güvenliğin tasfiye edilmesi, emeklilik yaşının yükseltilmesi, dolaylı vergilerin artırılması ve sağlığın paralı hale getirilmesi ile faturanın halka çıkartılmaya çalışıldığı vurgulandı. Önümüzdeki süreçte ise sermayenin kıdem tazminatlarına ve işsizlik sigortası fonuna göz diktiğinin altı çizildi. Elbette bu başlıklar sendikal hareketin toptan bir mücadele hattı çizerek ve bütün emek örgütlerinin bu sürece müdahale etmesi ile engellenebilir. Birleşik Metal-İş mücadeleci sendikal çizgisi ile bu sürecin önemli adaylarından birisidir.

Yine uluslararsı sendikal hareketten davetli olarak kongrede bulunan sendikacılar sermayenin küreselleşmesine karşı emeğin de ülke sınırlarından öte enternasyonel bir mücedele hattı çizmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kongrenin ikinci gününde delegeler söz alarak yönetimin dört yıl içindeki çalışmalarını değerlendirdi. Sendikal mücadelenin daha da yükseltilmesi için eğitimlerin yoğunlaştırılması gerektiğini vurgulayan delegeler, eğitimin nitelikli işçi yarattığının altını çizdi. Söz alan delegelerin üzerinde durdukları bir diğer konu ise, ülkemizde sermayenin yaratmaya çalıştığı ve emekçilerin gündemini şaşırtmayı amaçlayan yapay bölünmelerdi. İnsanlar arasındaki eşitsizliği yaratanın ne din ne dil ne de ırk olduğu, eşitsizliği yaratanın kapitalist sistem olduğu vurgulandı. Bu bağlamda Türk, Kürt, Laz, Çerkez bütün emekçilerin asıl düşmanının kapitalizm olduğunun bir kez daha altı çizildi.

Geçmiş faaliyetlerin değerlendirilmesinin birinci ve ikinci günlerde yapıldığı kongrenin üçüncü ve son gününde ise seçimler yapıldı. Eski yönetimin verdiği mücadeleyi olumlayan; fakat mücadele alanlarının genişletilmesi ve mücadelenin daha da ileriye taşınmasını vurgulayan delegeler aynı yönetime dört yıl daha görev verdiler. Yeni yönetim aşağıdaki isimlerden oluştu.

Merkez yönetim kurulu

Genel Başkan: Adnan Serdaroğlu
Genel Sekreter: M. Selçuk Göktaş
Genel Mali Sekreter: Süleyman Türker
Genel Örgütlenme Sekreteri: Özkan Atar
Genel Eğitim Sekreteri: Celalettin Aykanat

Merkez denetleme kurulu

Ali Gündüz
Coşkun Erel
Zeki Aydıner

Merkez disiplin kurulu

Yılmaz Karakurt
Hüseyin Can
Cengiz Koral
Mehmet Rıza Özadlı
Ömer Osman Kızıltoprak