DİSK’e bağlı Sosyal-iş Sendikasının örgütlü olduğu Metro Gross Market’te Aralık ayında başlayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde uyuşmazlığa gidildi.
DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası TİS görüşmelerinde, geçen iki yılda yakalanan büyümeyi de dikkate alarak birinci altı ayda yüzde 17, diğer altı aylık üç dönemde de gerçekleşen enflasyon oranında zam talep etmişti. Görüşme sürecinde birinci altı aylık zam talebini yüzde 13’e çekti.

Buna karşılık patronların son teklifi birinci altı ayda brüt 200 lira seyyanen, ikinci altı ayda yüzde beş, diğer altı aylarda da gerçekleşen enflasyon oranında zam oldu.

İlk altı ay zammı ve sosyal yardımlarla ilgili konularda anlaşma sağlanamaması nedeniyle uyuşmazlığa gidildi. Sendika bunun üzerine mevzuat gereği 29 Nisan’da grev kararı alacak.

TİS görüşmeleri sürecince ve öncesinde Metro Gross Market patronları kriz bahanesiyle işçiler aleyhine birçok karar aldı. Gerek işten atmalarla gerek çalışan işçilerden bir günlük ücretsiz izin talebiyle işçileri birçok hak gaspına uğrattı. İşçiler ücretsiz izin kâğıtlarını işten atılma tehlikesi karşısında imzalamak zorunda kaldı.

Üzerimize düşen görev devrimci bir emek odağı yaratmak!
Birlik Dayanışma Hareketi olarak geçmiş deneyimlerimizden de biliyoruz ki; hiçbir hak mücadele edilmeksizin kazanılmıyor. İşsizliğin en yüksek oranlara çıktığı, hak gasplarının arttığı, bizim olmayan krizin bize, yani biz işçilere emekçilere çıkartıldığı bu süreçte emeğin örgütleri sendikaların önemi daha da artıyor.

Metro Gross Markette devam eden grev sürecini takip etmeye devam edeceğiz.