Türk-İş’in TEKEL işçileri ile dayanışma amaçlı başlattığı “Çalışmama Hakkını Kullanma” 1 saatlik işbırakma eylemi tüm kentlerde işçi ve emekçiler tarafından uygulandı.

Türk-İş’in çağrısını destekleyen DİSK ve KESK’e bağlı üyelerde işbırakma eyleminde yer aldılar.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa KUMLU’ nun “Çalışmama hakkını kullanma” eyleminde yaptığı açıklama:

“İşte bir kez daha Türkiye’deki tüm işyerlerimizde “çalışmama hakkımızı” kullanma eylemi yapıyoruz. Üstelik bir ay boyunca her cuma günü bu eylemi tekrarlayacağız. Ayrıca bu akşam iş çıkışında ülke çapında AK Parti binalarının önünde kitlesel basın toplantıları düzenleyeğiz.

Peki biz bütün bunları niçin yapıyoruz? Hükümete sesimizi duyurmak için yapıyoruz.

İtirazımız var, onun için yapıyoruz. İtirazımız var arkadaşlar,

Özelleştirmeler ve iş yeri kapatılmalarıyla yaşanan işsizleştirmelere itirazımız var.

Bu memlekete ömrünü vermiş tekel işçileri için “yatarak para kazanıyorlar” denilmesine, TEKEL işçilerinin 12 gündür sürdürdükleri ekmek mücadelesine duyarsız kalınmasına itirazımız var.

Ekmek mücadelesi için sesini duyurmaya çalışan işçi kardeşlerimize, tazyikli su ve biber gazı sıkılmasına, işçi kardeşlerimizin coplanmasına, onların gözaltına alınmasına itirazımız var.

Asgari ücret adı altında sefalet ücreti belirlenmesine; kiralık işçilik düzenlemesiyle işçilerin köleleştirilmesine; paralı sağlık hizmetlerinin paralı hale getirilmesine; sendikalaşma hakkından ve kıdem tazminatından yoksun 4-C statüsüne; örgütlenmek için atılan her adımın işten çıkartılmalarla sonuçlanmasına itirazımız var.

İşsizlik sigortası fonunun amacı dışında kullanılmasına; vergi adaletsizliğine; sosyal diyalog mekanizmalarının işletilmemesine itirazımız var.

Bu memleketin ürettiği her değerde nesilden nesile devrettiğimiz çalışkanlığımız, üretkenliğimiz, demokrasiye olan aşkımız, alın terimiz var. Türkiye’yi emekçilerin alın teri var ediyor. Ama ilk fırsatta işsiz, aşsız, umutsuz, kapıya bırakılan bizler oluyoruz. Ekmek parası için mücadele eden TEKEL işçilerine selam olsun. Ülkemizin dört bir yanında değişik alanlarda mücadele veren işçilerimize, emekçilerimize selam olsun.”

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin, TEKEL işçileriyle dayanışmak için yapılan iş bırakma eyleminde yaptığı konuşma:

“Hepimiz TEKEL işçilerinin yanında

TEK-EL’İZ, TEK YUMRUĞUZ, TEK YÜREĞİZ!

Türk-İş’in aldığı karar ve Konfederasyonumuz DİSK’in aldığı dayanışma kararıyla, TEKEL işçileri ile dayanışmak için bugün Türkiye’nin dört bir köşesinde bir saat geç işbaşı yapılıyor.

Alınan bu kararları, sadece hükümetin antidemokratik ve baskıcı anlayışına yönelik olarak değil, aynı zamanda işçi sınıfının “ortak” sorunlar karşısında “ortak davranış göstermesi” açısından bir zemin yarattığı için de önemli bulduğumuzu ve DESTEKLEDİĞİMİZİ dün söyledik!..

Aynı zamanda bu eylemi, bütün emek örgütlerinin işçi sınıfının hak ve çıkarlarını sağlamak için iyi değerlendirmeleri gerekmektedir.

Emek örgütleri olarak işçi sınıfına verilmiş sözümüz ve sorumluluğumuz var. Bugün tarihsel öneme sahip olan emek hareketinin birleşik mücadelesini örgütlememek, bu sorumluluktan kaçmaktır.

Buradan ülkemizin bütün demokrasi güçlerini, emekçilerini, emek dostlarını, aydınlarını, gençlerini, kadınlarını, işçilerini ve işsizlerini, halka hayatı dar eden siyasi iktidara karşı TEK VÜCUT, TEK YÜREK, TEK YUMRUK olmaya çağırıyoruz.”

Yaşasın TEKEL işçilerinin, belediye işçilerinin, Sinter işçilerinin, Kent AŞ işçilerinin, sağlık çalışanlarının direnişi!

Yaşasın işçi sınıfının dayanışması! YAŞASIN DİSK!

KESK’ten TÜRK-İŞ’in çağrısına yanıt!

“Ortak mücadele anlayışının emek ve meslek örgütlerinde yerleşmesi kritik önemdedir.  Ancak bu yolla, büyük kitlesel eylemlerle, krize karşı emekçilerin genel bir direniş hattını örerek,genel grev de dahil olmak üzere eylemliliği yükselterek siyasi iktidarı emekçilerin talepleri karşısında geriletebiliriz.KESK bu yolda her türlü katkıyı yapmaya hazırdır.

TÜRK-İŞ üyelerinin 1 saatlik işe geç başlama eylemini gerçekleştireceği işyerlerinde çalışan KESK’li kamu emekçileri de katılacaktır. AKP il binaları önünde yapılacak kitlesel basın açıklamalarına KESK’li kamu emekçileri de kitlesel olarak katılacaklardır.”

disk_tekel_dayanisma_20091225_3

disk_tekel_dayanisma_20091225_2

disk_tekel_dayanisma_20091225_4