TEKEL Yaprak Tütün İşletmeleri’nde çalışan 12 bin işçi, işyerlerinin kapatılmasına ve 4-C dayatmasına karşı 15 Aralık’ta Ankara’da büyük bir eylem düzenleyecek.
Sendikaları Tekgıda-İş’in çağrısıyla Ankara’da toplanacak olan işçiler, sonuç alana kadar başkentten ayrılmayacaklar.
Başbakan’ın TEKEL işçilerine söylediği “Sendikanızla anlaştık”, “Biz artık yatarak para kazanma dönemini kapattık” sözlerini değerlendiren Tekgıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç, bu sözlerin işçilerin birliğini bozmaya yönelik olduğuna dikkat çekti. Amaç, TEKEL işçilerinin bu oyuna gelmeyeceğini ifade etti.

Alınteri dökmek istiyorlar
TEKEL’in 15 yılı aşkın süredir özelleştirme kıskacında olduğunu dile getiren Amaç, iktidardaki partiler değişse de bu dayatmanın değişmediğini söyledi. Muhalefetteyken özelleştirmeye karşı çıkan AKP’lilerin özelleştirmenin baş savunucuları haline geldiklerine dikkat çeken Amaç, AKP Hükümeti’nin, önce TEKEL’in içki sonra da sigara bölümlerini Amerikalılara sattığını kaydetti.
Hükümetin bir yandan da tütün ekimini yasakladığını hatırlatan Amaç, bu nedenle iki yıldır bu fabrikaların boş kalmasının sorumlusunun da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirtti. Başbakan’ın “Yan gelip yatma devri bitti, devlet malı deniz dönemi bitti” sözlerini kendisine iade ettiklerini dile getiren Amaç, şöyle devam etti: “Bizim hiçbir üyemiz alın teri dökmeden ücret almak istemiyor. Bu konuda bize de tepkileri var. Bizi gördükleri yerde ‘Biz çalışmadan maaş almak istemiyoruz, iş istiyoruz, alın terimizi dökerek kazandığımız parayla çocuklarımızı büyütmek istiyoruz’ diyorlar.”

15 Aralık’ta Ankara’dayız
Başbakan’ın sözlerinin ardından işyerlerinde okutulmak üzere bildiri gönderdiklerini, bütün süreç hakkında üyelerine bilgi verdiklerini dile getiren Amaç, “TEKEL işçisi arkadaşlara şu uyarıyı yapıyoruz: Bu süreçte birliğimizi bozup bizi birbirimize düşürmek isteyenler var. Başbakan ister mi 10 bin işçi Ankara’ya gelsin? Bunu sabote etmek için her yola başvuracak. Bizim üyelerimiz bu tuzağa düşerse biz bu mücadeleyi baştan kaybetmiş oluruz. TEKEL işçileri böyle bir pazarlığın olmadığını biliyor” diye konuştu.
Ankara’ya dönmemek üzere gittiklerini, eylem yapıp dönmeyeceklerini belirten Amaç, şu bilgileri verdi: “Bu bizim için yaşamla sürünme meselesi. Ya kazanana kadar onurluca mücadele edip kazanıp döneceğiz, ya da teslim olacağız. Sendika olarak haklarımızı almadan dönmemek konusunda kararlıyız. Bizim planlarımızda dönmek gibi bir karar yok. Gitme kararı var. Dönme durumu ancak haklarımızın kabulü ile olur. Başka türlü bu işin dönüşü olmaz. İşçileri Ankara’ya biz götüreceğiz, Başbakan da uçakla memleketlerine geri gönderecek.”

Kaynak: Tek Gıda-İş