Karadeniz’de, 28-29 Ocak 1921 tarihinde hunharca katledilen Mustafa Suphi, Ethem Nejat ve on üç yoldaşın ölümlerinin 90’ıncı yılında, Ürün Sosyalist Dergi tarafından, 29 Ocak 2011 Cumartesi günü Ankara’da, 30 Ocak 2011 Pazar günü Mersin ve İstanbul’da anma etkinlikleri gerçekleştirildi. Anma etkinliklerinde sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ile BDH de yer aldı. Yapılan etkinliklerde Karadeniz’de ölen on beş devrimci için yapılan saygı duruşlarının ardından hep bir ağızdan Enternasyonel marşı söylendi. Etkinliklerde ayrıca panellere de yer verildi.

Cumartesi günü (29 Ocak) Ankara’da gerçekleştirilen etkinlikte, Ürün Sosyalist Dergi yazarı Fatma Şenden tarafından “Mustafa Suphi’lerden günümüze sosyal politikada dönüşüm” ve Ürün Sosyalist Dergi Ankara Temsilciliği’nden Cihan Kılıçaslan tarafından “Sosyalizm mücadelesinde Mustafa Suphiler” başlıkları altında panel konuşmaları yapıldı.

İstanbul’da gerçekleştirilen (30 Ocak) anma etkinliğinde ise, Sosyal-İş genel sekreteri Celal Uyar, Sosyalist Dayanışma Platformu temsilcisi Mert Büyükkarabacak ve sendikal eğitim uzmanı Erhan Kaplan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Sosyalizm Mücadelesinde Sendikalar ve İşçi Sınıfı” başlıklı bir panel yapıldı. Panele katılan konuşmacılardan Mert Büyükkarabacak “Siyaset ve Sosyal Hareketler Diyalektiği” başlığı altında yaptığı konuşmasında, işçi sınıfının çeşitli örgütlerini kapsayacak örgütlenme biçimleri geliştirmesi gerektiğini ve emekçilerin verdikleri hak mücadelesinde ortak hareket etmelerinin zorunluluğuna dikkat çekerken, Sosyal-İş Genel Sekreteri Celal Uyar, “Sendika ve Siyaset İlişkisi” başlıklı konuşmasında, işçi sınıfının üretimden gelen gücüne atıfta bulunarak bu gücün harekete geçirilmesi için neler yapılması gerektiği üzerinde durdu. Sendikal Eğitim Uzmanı Erhan Kaplan ise “Devrimci Bir Emek Odağı Yaratmanın Olanakları” başlıklı konuşmasında, emek mücadelesinin kısa tarihçesini anlatarak, günümüzde Tunus ve Mısır gibi ülkelerde başlayan devrim süreçlerinden örneklerle, toplumların işsizlik, adaletsizlik ve yoksulluk gibi sorunlarının çözülmesi noktasında işçi sınıfının sahip olduğu tarihsel rolün ve gücün nasıl bir önem taşıdığına dikkat çekti. Yapılan panelin ardından, Güneşli Dünya adlı müzik grubu tarafından bir müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Pazar günü (30 Ocak), Mersin’de gerçekleştirilen etkinlikte ise, Karadeniz’de katledilen onbeş devrimciye ithafen denize karanfiller bırakıldı. Ardından öğretim üyesi İsmail Kaplan’ın ve Celal Sonuvar’ın konuşmacı olarak katıldığı “28 Kanunusani’nin 90. Yılında Türkiye İşçi Sınıfı Hareketinin Ulusal Soruna Bakışı” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Ayrıca aynı gün Ürün Sosyalist Dergi Mersin Temsilciliği’nin açılışı da gerçekleştirildi.

Etkinlikler TKP marşı ile sonlandırıldı.

Onbeşleri Unutma! Unutturma!

Onbeşleri Unutma! Unutturma!

Onbeşleri Unutma! Unutturma!

Onbeşleri Unutma! Unutturma!