İşsiz ve güvencesiz eğitim emekçilerinin sorunlarını gündeme getirip mücadele eden ve çözüm üretmek için kurulan Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) kurucusu ve sözcüsü Şafak Bay atanamayan öğretmenlerin sembol ismiydi.

Şafak öğretmen kemik kanseri rahatsızlığı nedeniyle 8 aydır tedavi görüyordu. Tedavisinin sürdüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) 10.06.2011’de kaybettik.
Şafak öğretmen, hastalığına rağmen mücadeleyi hiçbir zaman bırakmamış, Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu‘nda (AYÖP) işsiz ve güvencesiz öğretmenlerin haklarını sonuna kadar savunmuştu.

2005 yılından beri kemik kanseri olan Şafak öğretmenin hastalığının tedavisi oldukça pahalıydı.

Hem işsiz olan hem de ağır bir hastalık yaşayan Şafak öğretmen, tedavi-sağlık hakkını bile mücadele ederek aldı. Yani Şafak öğretmen hem işsizlik ve güvencesizliğe karşı mücadele etmiş, hem de hastalığı nedeniyle sağlık hakkı için mücadele etmek durumunda kalmıştı.

Hastalığının tedavisi için açlık grevine başlamıştı. Eğitim emekçilerinin de desteğiyle oluşan tepkiler sonucu tedavisiyle ilgilenilmeye başlanmıştı. Şafak öğretmen gibi milyonlarca emekçiye kapatılan hastane kapıları, ancak kamuoyunda yükselen tepkiler sayesinde gerçekleşebildi. Fakat geç kalındığı için Şafak Öğretmen artık aramızda yok.

Vasiyeti üzerine cenazesi 11.06.2011’de Mersin Cemevi’ne getirildi, ardından da Afetevler Mezarlığı’nda toprağa verildi. Mersin’de yapılan cenaze töreninde annesi Meryem Bay Hükümete ve Milli Eğitim Bakanlığı’na tepki gösterdi. Ataması yapılmayan öğretmenlerin durumuna dikkat çekerek Şafak’ın ataması yapılmadan hayatını kaybettiğini söyledi.

Şafak öğretmen ölmedi, şafak öğretmen emek sömürüsünün yoğun yaşandığı ve işsizliğin had safhada olduğu bu sistem tarafından katledildi. Şafak öğretmen; kadrolu atanıp öğrencilerine kavuşmak için, KPSS engelini aşmaya çalışırken, strese bağlı olarak tetiklenen kemik kanserine yenik düşmüştü. İyileştiği dönemlerde de KPSS’ye yeniden hazırlanınca rahatsızlığı nüksedip GATA’da tedavi altına alındı.

Güvencesizlik geleceksizlik, kölelik düzenini ve beraberinde ölümleri getiriyor.

Biz eğitim emekçileri, hastalığına rağmen ‘Herkese iş, herkese çalışma hakkı’ talebini sonuna kadar savunan Şafak öğretmeni asla unutmayacağız.

Şafak öğretmeni, mücadelemizde ve kavgamızda yaşatacağız!..