İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi iş kazaları ve işçi cinayetlerine karşı birçok eylem ve etkinlik gerçekleştirerek çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalarını 28 Nisan’da yapacağı yeni bir etkinlikle devam ediyor.

“28 Nisan Dünya İş Cinayetlerinde Ölen ve Yaralananları Anma / Yas Günü” Tarihçesi
1984 yılında Kanada Kamu Çalışanları Sendikası (CUPE) insiyatifi ile önce sendika bazında Yas Günü olarak hayata geçirildi. Kanada Sendikalar Konfederasyonu bir sene sonra bunu tek taraflı olarak ‘Ulusal Yas Günü’ ilan etti. 28 Nisan’ın seçilmesinin nedeni, Kanada’da 28 Şubat 1914’de ilk defa İş Kazalarının işveren tarafından tazmininin, yani iş kazalarındaki işveren sorumluluğunun hukuken tescil edildiği gün olmasıdır. Kanada sendikalarının bu Yas Günü’nü fiilen 7. Kere kutladıkları 1991 senesinde, Kanada Devleti de bu günü resmi ‘Yas Günü’ ilan etti. Bu tarihten sonra pek çok ülkede, genellikle sendikaların önderliğinde 28 günü resmi ‘Çalışma Kurbanlarını / İş kazası-meslek hastalığı kurbanlarını anma günü’ olarak kutlanmaya ve bu ülkelerin parlamentolarında da resmi ‘Yas Günü’ olarak kabul edilmeye başlandı. Bu nedenle 1984’den beri Kanada’da, iş kazasında ölen işçileri anmak, iş kazaları ve meslek hastalıklarına dikkat çekmek için 28 Nisan Yas Günü’nde çeşitli etkinlikler yapılıyor. Kanada dışında ABD, İngiltere ve pek çok ülkede anmalar yapılıyor.

Türkiye’de ilk defa
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi de Türkiye’de ilk defa “28 Nisan Dünya İş Cinayetlerinde Ölen ve Yaralananları Anma / Yas Günü” nedeniyle iş cinayetlerinde ölen ve yaralananların ailelerini bir araya getiriyor. Etkinlikte iş kazalarında ölenlerin ve yaralananların yakınları bir araya gelecek.
“Merhamet değil, ADALET istiyoruz!” başlıklı etkinlik 28 Nisan Cumartesi günü 15.30’da
Petrol-İş Genel Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Etkinliğe, Davutpaşa İşçi Aileleri, Ostim/İvedik İşçi Aileleri, Zonguldak Madenci İşçi Aileleri, Tuzla Tersane İşçi Aileleri, Enerji İşçi Aileleri, Gülseren Yurttaş’ın Ailesi, Slikozis Hastası Diş Teknisyenleri, Van Depreminde Hayatını Kaybeden Gazeteci Aileleri, Tekstil İşçi Aileleri katılacak. Etkinlikte, iş kazaları ve işçi cinayetleri ile ilgili konular tartışılacak. Yapılacak olan ttkinliğin çağrı metni ise şöyle;

“Canlarımız ölüyor! Davutpaşa’da, Karadon’da, Ostim’de, Dursunbey’de, Afşin’de, Erzurum’da, Tuzla’da… Ülkemizin dört bir yanından işçilerin ölüm haberleri geliyor. Savrularak, yanarak, boğularak, göçük altında kalarak, ezilerek her gün en az 4 işçi hayatını kaybediyor.

İşçi ölümlerinin altında yatan neden, sağlıklı ve güvenli çalışmanın bir “maliyet” olarak görülmesidir. Sermaye bu yüzden “işçi sağlığı” yerine “iş sağlığı” kavramını kullanıyor. Yani işçilerin değil işin sağlığı, işletmenin verimliliği ön planda tutuluyor. AKP iktidarı da işçilerin can güvenliğini sağlayacak düzenleme ve denetimleri yerine getireceğine; küresel rekabeti yani işletmelerin kârlılığını gerekçe göstererek emekçileri koruyan mevcut düzenlemeleri dahi ortadan kaldırıyor ve denetim görevini gerektiği gibi yerine getirmiyor. Zaten piyasaya açılmış bulunan işçi sağlığı ve güvenliği alanı, şu an Meclis’te görüşülecek olan “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı” ile tamamen sermayenin ellerine bırakılıyor.

İşçi ölümleri giderek artıyor. SGK verilerine göre 2010 yılında 1444 işçi, 2011 yılında ise 1563 işçi hayatını kaybetti. Bu gerçeklere rağmen AKP iktidarı işçi ölümlerini “kader”, “vadeleri dolmuş”, “ölüm bu işin doğasında” diye değerlendiriyor. Oysa tüm iş kazaları ve meslek hastalıkları önlenebilir. Bizler önlenebilir oldukları halde gerçekleştiği için yaşananları “iş cinayeti” olarak tanımlıyoruz…

İş cinayetleri sermayenin emek üzerindeki baskısının bir sonucudur ve meselenin iyi patron-kötü patronla bir ilişkisi yoktur. Sorunun çözümü işçi sınıfının meseleye bilfiil müdahil olmasından geçmektedir zira sermaye işçi ölümleri üzerinden büyümektedir. Sermaye hem cinayet işler hem işçinin cenaze namazını kılar hem de evine taziyeye gider. Merhamet gösterisine bayılır. Hâlbuki sorunun çözümü merhametten değil adaletin tecellisinden geçmektedir.”

İş kazaları ve işçi cinayetlerini ile ilgili konuların, iş kazaları ve işçi cinayetlerini önlemek için mücadele yollarının tartışılacağı etkinliğin içeriği ise şöyle;

15.30
İçerik Sunum – Berna Güler Müftüoğlu
Açılış Konuşması – İbrahim Doğangül 
Dünyadan işçi aileleri örgütlenmeleri örnekleri ve 28 Nisan – Aslı Odman

İşçi Aileleri Temsilcileri Konuşmaları 
Davutpaşa İşçi Aileleri
Ostim/İvedik İşçi Aileleri
Zonguldak Madenci İşçi Aileleri
Tuzla Tersane İşçi Aileleri
Enerji İşçi Aileleri
Gülseren Yurttaş’ın Ailesi
Slikozis Hastası Diş Teknisyenleri
Van Depreminde Hayatını Kaybeden Gazeteci Aileleri
Tekstil İşçi Aileleri

17.15
Ara

17.30
Hukuksal Mücadelelerin Özeti – İşçi Ailesi Avukatı
İş Cinayetlerine Karşı Mücadele ve Taleplerimiz 

Tarih: 28 Nisan 2012 Cumartesi
Saat: 15.30
Yer: Petrol-İş Genel Merkezi Konferans Salonu
Adres: Altunizade Mah. Kuşbakışı Cad. No: 23 Üsküdar/İstanbul
Telefon: 0216 474 98 70