Mersin’de KESK üyelerine 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde basın açıklamasına katıldıkları gerekçesiyle verilen 15 aylık hapis cezası, geçtiğimiz hafta Yargıtay tarafından onaylandı. Karar, KESK tarafından yapılan açıklamayla protesto edildi.

KESK tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“SES Merkez Denetleme Kurulu üyesi ve eski Mersin SES Başkanı Yılmaz Bozkurt, eski BES Mersin Şube Başkanı Gürsel Sığınır ve eski Eğitim-Sen Şube Başkanı Orhan Yıldırım hakkında 2005 yılında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yaptıkları basın açıklaması nedeniyle, “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmekten” dava açılmıştır. Yerel mahkeme tarafından verilen 15’er ay hapis cezası emekçilerin en doğal haklarının davalar ile bastırılmasının somut bir örneğidir. İlginç olan, 2911 sayılı yasa kapsamında açılan davalarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye’yi defalarca mahkum etmiş olmasına rağmen, Mersin’deki yerel mahkemenin ve Yargıtay’ın AİHM kararlarını hiçe sayarak hukuksuz bir karar vermiş olmasıdır”

Ayrıca basın açıklamasında verilen cezaların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde yapılan basın açıklamasının gerekçe gösterilmesinin KESK’ in yıllardır sürdürdüğü kadın mücadelesinden korkulduğu, kadınların eşitlik ve adalet taleplerinden çekinildiği sendikal hak ve özgürlükleri kısıtlamak adına yaptığı belirtildi. Son olarak basın açıklamasında KESK’ in, emek ve demokrasi güçleri ile birlikte, haklı mücadelesini daha büyük bir kararlılık ve dirençle sürdüreceği, KESK üyelerinin serbest kalması için mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği ifade edilerek basın açıklaması sona erdi.