Bilindiği gibi toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda hükümet kamu emekçilerine 2012 yılı için yüzde 3+3, 2013 yılı için ise yüzde 2+3 zam teklifinde bulunmuştu. Hükümetten gelen zam teklifi sendikaları tatmin etmemiş, KESK, Kamu Sen ve Birleşik Kamu İş 23 Mayıs’ta bir günlük grev kararı almıştı.

Sefalet zammı teklifinde bir değişiklik yok

Hükümet bugün (21.05.2012) yapılan sekizinci ve son oturumunda 4,5 milyon kamu emekçisini ilgilendiren zam teklifine 0,5 oranında yarım puanlık bir teklif de bulundu. Yani görüşmelerin son oturumunda sefalet zammı teklifinde pek bir değişiklik olmadı.

Hükümet, yüzde 3+3′ lük teklifinde oynama yaprak yüzde 3.5+4’e çıkararak sefalet zammı teklifini yinelemiş oldu. Yarın devam edecek görüşmelerde hükümetin son teklifinin 4+4 olacağı öngörülüyor. Ayrıca “memurumuzu enflasyona ezdirmeyiz” yalanı altında sefalet zammını teklif eden hükümet, 2013 yılı için teklif edilen yüzde 2+3’lük zam miktarında ise 3+3 teklifinde bulundu.

Memur Sen’den göstermelik tepki

Bu rakamları kabul etmeyen Memur Sen ise, daha önce yüzde 8+8 olarak belirlediği zam rakamını yüzde 7.5+7.5’e indirdi, 2013 için ise yüzde 6.5+6.75’e çekti. Greve katılmayan hükümet yanlısı Memur Sen, 3.5+4’lük artışı cılız bulduğunu söyleyerek göstermelik tepkisi ile, hükümet ile açık bir şekilde işbirliği yapmaya devam ediyor.

KESK ve Kamu Sen 23 Mayıs’ta grevde

KESK ile birlikte greve katılan Kamu Sen ise, yarım puanlık zam teklifi artışının kabul edilemez olduğu değerlendirmesinde bulundu.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise yeni teklife ilişkin şunları söyledi: “Hükümetin tutumu ortada, bize yaklaşımı negatif ve sıkıntılı. Gücümüzü birleştirmek suretiyle 23 Mayıs’ta bütünlüklü greve gitmek suretiyle ancak bu hükümete karşı, bize öngördüğü sadaka zammına karşı tutumumuzu ortaya koyabiliriz”

Bütün bu süreç sonunda, eğer taraflar arasında uzlaşma sağlanamazsa, Hakem Kurulu’na gidilecek. Müzakereler 29 Mayıs’a kadar hakem heyeti tarafından sürdürülecek. Bu prosedür sonucunda da söz hakkı hükümetin olacak.

Patronlara, işverenlere teşvik kredileri verilirken, kamu emekçilerinin bu şekilde yarım puanlık zam artışı ile sefalete mahkum edilmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Kamu emekçilerine reva görülen yarım puanlık zam artışı emekçilerin beklentisinden çok uzaktadır. Bu yüzden kamu emekçileri hizmetten gelen gücünü ve 23 Mayıs’ta grev hakkını kullanarak taleplerini alanlarda sokaklarda haykıracaktır.

Tüm kamu emekçileri 23 Mayıs’ta grev hakkını kullanarak, toplu sözleşme taleplerine sahip çıkarak, hükümete gereken yanıtı verecektir.