Türkiye’de 1975-1980 yılları arasında faaliyet yürüten İlerici Kadınlar Derneği, “İlerici Kadınlar Dayanışma Derneği” adıyla yeniden kuruldu.

Geçmişte Türkiye kadın hareketinin en önemli örgütlerinden biri olan İKD, yasal olarak açık olduğu 1975-1980 yılları arasında birçok kampanyalar yürütmüş, en büyük kadın örgütleri arasında yerini almıştı. Çok uzun zamandır da çalışmalarına devam eden İlerici Kadınlar, 6 Mart 2012’de tarihinde dernekleşerek, “İlerici Kadınlar Dayanışma Derneği” adıyla tamamen kurumsal bir yapıya kavuştu.

İlerici Kadınlar, 21 Nisan 2012’de saat 14.00’de Taksim Tramvay Durağı’nda gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla İKDD’nin (İlerici Kadınlar Dayanışma Derneği) yeniden kurulduğunu açıkladı. “İnsanca bir yaşam için örgütleniyoruz” pankartı arkasında bir araya gelen ve üzerinde İKD’nin tarihsel logosunun olduğu dövizleri taşıyan İlerici Kadınlar çoşkuyla “Sendika sigorta, 8 saat işgünü”, “Eşit işe eşit ücret”, “Kadınlar örgütlü daha güçlü”, “Yaşasın ilerici kadın mücadelemiz”, “Kadınlar yürüyor, sistem çürüyor”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son” sloganlarını attılar.

İKD adına basın açıklamasını Mualla İçin okudu. Basın açıklamasında, İKD’nin ilk kurulduğunda Türkiye’deki kadın hareketi içinde birçok ilkleri başardığı ve İKD’nin 21. yüzyılın Türkiye’sinde kadınların hâlâ maruz kaldığı yeni sorunlara çözüm bulmak amacıyla yeniden dernek olarak açıldığı belirtildi. Eski İKD’nin bir tekrarının yaratılmadığı ifade edilerek, kadınların yaratıcılıklarıyla günümüzün koşullarına uygun, güncel sorunlara çözüm bulan bir İKD’nin yükseltileceği belirtildi. “Aynı suda iki kez yıkanılmaz. Ama, dere aynı dere, toprak aynı toprak. Yeni derelerde, yeni topraklarda nasıl mücadele edeceğimizi birlikte öğreneceğiz, birlikte karar alacağız, birlikte uygulayacağız” denildi.

İlerici kadınlar, kendi el emekleri ile ürettikleri kırmızı karanfilleri İstiklal Caddesinde dağıtarak, kadınları 1 Mayıs’ta alanlarda, sokaklarda olmaya çağırdı.

Kadınlar eşitlik istiyor,
Kadınlar özgürlük istiyor,
Kadınlar hayatı istiyor…