Başbakan Erdoğan’ın kürtaj ile ilgili açıklamalarına bir protesto da İlerici kadınlar Dayanışma Derneği (İKD) kadınlardan geldi.

İlerici Kadınlar 1 Haziran Cumartesi saat 19.00’da Taksim Tramvay Durağı’nda “Bedenimiz Bizimdir, kürtaj yasaklamaz’ diyerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. “Bedenimiz Bizimdir, kürtaj yasaklamaz’ pankartı arkasında bir araya gelen ve İKD’nin tarihsel logosu olan dövizleri taşıyan İKD’li kadınlar, “Bedenimiz, kimliğimiz bizimdir”, “Devlet, elini bedenimden çek”, Kürtaj hakkı, engellenemez”, “Jin Jiyan Azadi”, “Kadınlar örgütlü, daha güçlü” sloganlarını Taksim’de yükselttiler.

İKD’nin kürtaj hakkı ile ilgili basın açıklamasını Selin Çalışkan okudu. Basın açıklamasında, AKP’nin iktidara geldiği günden bugüne kadın hakları alanında bir çok kazanımın geri alınmaya çalışıldığı belirtilerek, kadınların kürtaj hakkının yasaklanmasının da buna eklenmesi ile kadınların bedenlerinin denetim altına alınmaya yeltenildiğinden bahsedildi. Basın açıklamasında ayrıca, AKP’nin “her kürtaj bir Uludere’dir.” diyerek 19’u çocuk 34 canın katledildiği Uludere’yi de, konuyu saptırarak unutturmaya çalışıldığı üzerine vurgu yapıldı.

Basın açıklamasının devamında, “AKP hükümetinin konuyla ilgili yaptığı her açıklamasında ön plana çıkardığı bilimselliği, ne yazık ki kendileri gözardı ederek, kadınları sağlıksız doğum kontrol yöntemlerine ve sağlıksız kürtaja mecbur bırakmaya çalışıyor. Biz kadınların bedenleri üzerinde denetim kurmaya çalışan bu muhafazakar zihniyet, kürtaj yasağı ile kadınları merdiven altlarında kürtaj olmaya iterek, kürtajın yasak olduğu ülkelerdeki gibi sağlıksız ortamlarda kürtaj olan bir çok kadının katline neden olacak. Tecavüze uğrayan kadınların tecavüzcülerine ağır tahrik indirimi uygulayan, mağdur kadını faillerden daha ağır cezalara çarptıran ataerkil yargı ve bunun destekleyicisi AKP nezdinde, ataerkil zihniyet kadınları bir kez daha mahkum ederek, tecavüz sonucu oluşan gebeliği de “Tecavüze uğrayan doğursun. Gerekirse devlet bakar” diyerek kürtaj yasağı kapsamına alma yolunda emin adımlarla ilerliyorlar.” denildi.

Açıklamada, kürtaj yasağını getirme çabalarının ardındaki zihniyetin, kadının cinselliği ve doğurganlığı üzerinde baskı oluşturmak olduğu ve kapitalist ataerkil sistemin amaçlarına ulaşılmasını kolaylaştırmak için yaptığına vurgu yapılarak, kadın emeğinin sistemin sömürüsüne daha açık hale getirilmeye çalışıldığından söz edildi.

Son olarak basın açıklamasında , kürtaj hakkının cinayet değil, en temel sağlık hakkı olduğu ifade edilerek, “Kadınların en doğal hakkı olan kürtaj hükümetin sahnelediği oyunu hep birlikte bozmak için tüm kadınları İKD ile birlikte kürtaj hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz.” denildi.

Eylem İKD’li kadınların kendi el emeği ile ürettikleri kırmızı karanfillerin kadınlara dağıtılması ile sona erdi.