Havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifinin bugün TBMM’nin gündemine geleceği üzerine Türk Hava Yolları’nda çalışan çok sayıda görevli Atatürk Havalimanı’nda eyleme başladı.

Sabah saatlerinden itibaren Atatürk Havalimanı’nda toplanan THY’de görevli kabin memurlarına destek olarak Türk Hava Yolları Teknik A.Ş çalışanlarından 200 kişilik bir grup iş bırakarak eyleme katıldı. Eyleme katılan hostes ve diğer çalışanlar buradan eyleme katılmayan diğer hostes ve pilotları alkış ve ıslıklarla protesto ettti. Sloganlarla kabin ekiplerinin eylemlerine destek olan teknik ekip çalışanları Atatürk Havalimanı’nın geliş katında toplandı. Eylem nedeniyle havalimanına çok sayıda çevik kuvvet ekibi yönlendirildi.

Dünyanın en geri ülkelerinde bile grev yasağı bulunmamaktadır.
Atatürk Havalimanı geliş katında bir basın açıklaması yapan Hava-İş Sendikası Teşkilatlanma Sekreteri Kaya Sayın, “Ülkemiz tarih boyunca havacılık hizmetlerinde hiçbir şekilde grev yasağı olmamış, bu sektörde dünyanın en geri ülkelerinde bile grev yasağı bulunmamaktadır. Ancak TBMM’ye verilen içinde korsan taksiler, itfaiye erlerinin özlük hakları bulunan Torba Yasa teklifinin içine evrensel, Anayasal en temel demokratik işçi hakkı olan grev hakkını yasaklayan bir madde ilave edilmiştir.” diye konuştu.

Hava-İş Sendikası olarak milletvekillerine seslenen Teşkilatlanma Sekreteri Kaya Sayın, “Hava-İş ve üyeleri yaşa dışı hiçbir eylem veya işlem içinde değildir. Hukuk zemininden ayrılan biz değiliz mağdur edilen biziz. İnanıyoruz TBMM’de sağduyulu milletvekillerimiz bugün bu hakkımızın ortadan kaldırılmasının adaletsizliği ve hakkaniyetsizliğini anlayacak bizleri mutlu edecektir.” şeklinde konuştu.

THY’den tehdit
Hava-İş’in dün açıkladığı iş yavaşlatma çağrısı üzerine bir açıklama yapan THY “İş bırakma veya iş yavaşlatma ile bu sonucu doğuran benzer yasadışı davranışların 2822 sayılı kanunun 45 ve 70 inci maddeleri gereğince getirilen yaptırımlar, hiçbir tazminat ödenmeksizin işten çıkartılma, işverenin uğrayacağı zararın tahsil edilmesi, ağır para cezası ile mahkumiyet ile sonuçlanır.” şeklinde bir açıklama yaparak çalışanlarını tehdit etmişti.