TMMOB ve bağlı odalar 12 Eylül ile ilgili açıklamalar yaptılar.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı’nın, “12 Eylül Askeri Darbesi”nin yıldönümü nedeniyle yaptığı  basın açıklaması.

TMMOB 12 EYLÜL‘Ü YARGILAMAKTADIR…

12 Eylül‘ün üzerinden yirmi dokuz yıl geçti. 12 Eylül bu ülkede faşizmin adıdır. 12 Eylül devletin, siyasetin, ekonomi ve toplumsal yaşamın emeğin aleyhinde yeniden yapılandırıldığı bir dönemeçtir.

12 Eylül faşizmi, siyasal, ekonomik ve toplumsal yaşamda yarattığı dönüşümle, 12 Eylül Anayasası ve kurumlarıyla günümüzde de etkisini sürdürmektedir.

Bugün yaşadığımız, planlamadan, sosyal devlet anlayışından uzaklaşma, gelir dağılımındaki adaletsizlik, emekçi haklarının tırpanlanması, kamunun birikiminin özelleştirme uygulamalarıyla talan edilmesi, neoliberal politikalarla ABD-AB, Dünya Bankası-IMF güdümünde bir Türkiye, toplumsal değerlerin yok oluşu, değerlerin rant uğruna feda edilmesi 12 Eylül‘ün sonucudur. 12 Eylül‘ü yaratan güçlerin tam da istediği sonuçtur bu.

Türkiye, darbecileri ve darbe döneminde yaşananları yargılayamayan birkaç ülkeden biridir. Darbecilerini yargılayamadığı sürece Türkiye‘deki demokrasi kavramı daima bir açıdan yaralı ve tartışmalı olacaktır.

Demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir Anayasa hayata geçirilmedikçe, sosyal hukuk devleti egemen kılınmadıkça, ekonomi ve dış politika ülke ve halkın çıkarları yerine belli çevrelerin güdümünden çıkartılmadıkça, her türlü emperyalist bağımlılık terk edilmedikçe, 12 Eylül Anayasası ile gasp edilen grevli, toplu sözleşmeli sendikalaşma hakkı bütün çalışanlara yeniden tanınmadıkça ve cuntacılar yargılanmadığı sürece 12 Eylül‘ün yarattığı düzeni aşmak mümkün olmayacaktır.

Halkına karşı sorumlulukları olan bu ülkenin mühendisleri, mimarları, şehir plancıları ve onların örgütü Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği bugün de sonuçları süren 12 Eylül‘ü yargılamaktadır.

TMMOB, 12 Eylül ile başlayan Türkiye‘nin kapitalist küreselleşmeye eklemlenme sürecinde “Bir başka Türkiye, Bir başka dünya”nın mümkün olduğunu bilmekte ve mücadelesini bu yönde sürdürmektedir.

TMMOB, bağımsız, özgür, eşitlikçi bir Türkiye için; emek ve demokrasi güçlerinin omuz omuza, birbirine omuzlarını yaslayarak ve ortaklaşa sürdürdükleri bir demokrasi mücadelesinin tarafındadır.

Şimdi 12 Eylül düzeni ile hesaplaşma zamanıdır.

Mehmet SOĞANCI
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı

12 Eylül darbesinin yıldönümü dolayısıyla İnşaat  Mühendisleri Odası ve Makina Mühendisleri Odası’da 11 Eylül 2009 tarihinde birer basın açıklaması yaptı.

tmmob_imo_logoİMO: EVREN‘İ ÇANKAYA KÖŞKÜ‘NDE AĞIRLAYANLAR, DARBELERE KARŞI MÜCADELE EDEMEZLER

Türkiye, 2008 12 Eylül askeri darbesini Ergenekon tartışmaları ile karşılamış, tutuklamalar, iddianame ve başlayan yargılama süreci son bir yılın en önemli gündem maddesi haline gelmiştir. Açıkçası başta darbe mağdurları olmak üzere, demokrasi yanlısı pek çok toplumsal ve siyasal kesim, sürece olumlu yaklaşmış, darbe yanlılarının, kirli ve karanlık ilişkilerden beslenenlerin, siyasi iktidarı kendi kişisel ve grupsal menfaatleri için kullananların, faili meçhul olayların gerçek faillerinin deşifre edilerek, toplumsal hayatın dışına itileceği ve etkisizleştirileceği doğrultusunda beklenti oluşmuştur.

İnşaat Mühendisleri Odası, 2008 12 Eylül‘ünde yaptığı açıklamada, Ergenekon tutuklamalarının ikna edici olmaktan uzak olduğu, kimi karanlık ilişkilerin açığa çıkarılması ve darbe heveslilerinin tutuklanması sınırına gelip dayandığı tespitinde bulunarak, asıl darbecileri yargılamadan demokratikleşmenin mümkün olmayacağı yönündeki değerlendirmesini kamuoyuyla paylaşmıştı.

Ancak bu noktalara vurgu yapılırken, geleceğe dair umutların da korunduğu belirtildi.

Ne yazık ki aradan geçen bir yıl, umutların da sönümlenmesine yol açacak gelişmelere sahne oldu. Ergenekon tutuklamaları dayandığı sınırı aşamadı. Soruşturma ve tutuklamalar 12 Eylül darbecilerinin yanına bile yaklaşamadı; 12 Eylülcülerin yargılanmasının önünü kesen, Anayasa‘nın geçici maddelerine kimse dokunamadı. Darbe dönemi ürünü olan anti demokratik kurumlar ve yasalar mevcudiyeti korumaya devam etti.

Bu dönenim simgesel gelişmesi, 12 Eylül darbesi liderinin Kenan Evren‘in Cumhurbaşkanlığı köşkünde ağırlanması oldu. Bu ağırlama, 12 Eylülcülerden hesap sorulmasını talep eden, 12 Eylül döneminde işlenen karanlık cinayetlerin aydınlatılmasını isteyen, işkencecilerin yargılanmasını bekleyenlere adeta bir mesaj niteliği taşıyordu. Bu simgesel olayın bizim açımızdan tek bir değerlendirmesi bulunmaktadır: Evren‘i Çankaya Köşkü‘nde ağırlayanlar, darbelere karşı mücadele edemezler.

Yapılması gerekenler açık ve net önümüzde durmaktadır. Türkiye‘yi darbeler, faili meçhuller, kirli ve karanlık ilişkiler ülkesi olmaktan kurtarmanın tek yolu, 12 Eylülcülerle hesaplaşmaktan, onları yargı önüne çıkartmaktan geçmektedir.

İnşaat Mühendisleri Odası, 12 Eylül‘ün lideri Kenan Evren, bir numaralı sanık oluncaya kadar, son dönemde yaşananlara temkinli yaklaşmaya devam edecek, Evren ve arkadaşlarını sanık sandalyesine oturtmayı hedefleyen her türlü girişimin destekçisi olacaktır.

Türkiye‘nin, kendi darbecileriyle hesaplaşamayan, korkularını yenemeyen bir ülke olmanın utancını daha fazla taşıyamayacağı açıktır.

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası

tmmob_mmo_logoMMO: DARBELERLE MÜCADELENİN TÜM DURAKLARI 12 EYLÜL İLE HESAPLAŞMAKTAN GEÇER

29 yıl önce bugün, ülkemiz karanlık bir döneme sokuldu. Halen Anayasa‘nın “Geçici 15. Madde”si ile korunan cuntacı generaller, ABD‘nin bölgemiz üzerindeki politikaları çerçevesinde bir askeri darbe gerçekleştirdi. Böylece 12 Eylül‘den bugüne Türkiye, Amerikancılık, neo liberalizm, Türk-İslam sentezi ve ılımlı İslam ekseninde bütünleşen politikalar silsilesine göre yönetildi, yönetiliyor.

12 Eylül gerçekte 29 yıla yayılmış bir dönemdir. 1983 sonrasında oluşturulan ve 12 Eylül‘den bağımsızlaşamayan hükümetler ile bugünkü iktidar tarihsel bir süreklilik içinde gücünü ve varlık gerekçesini 12 Eylül‘den almakta, 1980‘de ilk adımı atılan liberalizasyon çizgisinin savunuculuğunu yapmaktadır. 12 Eylül‘ün ve Kenan Evren‘in 29 yıl geçmesine karşın hâlâ yargılanamaması ve Anayasal koruma altında olması bu nedenledir.

12 Eylül‘ü savunmak neoliberalizmi, Amerikancılığı ve darbeciliği savunmak; ona karşı çıkmak ise eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik ve barış içinde bir toplumu savunmak anlamına gelmektedir.

Türkiye‘nin bugün yaşadığı eşitsizliklerin, yoksulluğun, dışa bağımlılığın, sanayinin tahrip olmasının ve Güneydoğu‘daki çatışmaların önemli bir nedeni, 12 Eylül düzeniyle gerçek bir hesaplaşmanın yaşanamamış olmasıdır. Darbeden sonra gerçekleştirilen idamlar, “gözaltında kaybedilen”, işkence gören, öldürülen toplumcu, ilerici, aydın, demokrat insanlar ve hak kayıplarına uğrayan geniş kitleler nezdinde 12 Eylül ve Anayasası ile gerçek bir hesaplaşma gerekmektedir. Bu nedenle öncelikle Anayasanın Geçici 15. Maddesi kaldırılmalı, darbe tezgâhlayanların ve ölümlerin sorumlularının yargı karşısına çıkması sağlanmalıdır.

Türkiye tarihinde artık darbelerin yerinin olmadığını kanıtlamanın ve gerçek bir demokratikleşme yolunda atılacak adımların en önemlisi, 12 Eylül darbesini yargılamaktan ve emekten, halktan yana eşitlikçi, özgürlükçü bir anayasaya sahip olmaktan geçmektedir.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO), Türkiye‘nin geleceğini karartan 12 Eylül 1980‘i unutmamakta, katledilen insanlarımızın anılarına sahip çıkmakta; Türkiye‘nin toplumcu, kalkınmacı, bağımsız bir çizgide sanayileşerek ilerlemesini ve halkımızın ülke kaynakları üzerinde tek hak sahibi olmasını savunmaktadır.

Odamız 12 Eylül darbecilerinin yargılanması talebiyle ülke çapında gerçekleştirilecek etkinliklere bu bilinçle katılacaktır.

Emin KORAMAZ
TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
Yönetim Kurulu Başkanı