20071215_bmis_kongreTürkiye’nin en önemli iş kollarından birinde örgütlü Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS) 14-15-16 Kasım 2007 tarihlerinde 17. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştiriliyor.
Dün başlayan, yurt içi ve yurt dışından konuklarında katıldığı genel kurul, Genel Başkan Adnan Serdaroğlu’nun konuşmasıyla açıldı. Serdaroğlu konuşmasında, dünya ve ülke meselelerini işçi sınıfı açısından değerlendirerek, işçi sınıfının enternasyonal dayanışmasının önemini vurguladı. Yeni dönemde işçi sınıfına karşı büyük saldırılar yapılacağını belirten Serdaroğlu, özellikle sosyal güvenlik yasa tasarısına karşı mücadelenin altını çizdi. Genel Başkan anayasa tartışmalarına da değinerek, sürecin emekçiler dışlanarak gerçekleştirildiğini ve göstermelik bir “sivillik” tartışması yapıldını belirtti.

Açılış konuşmasının ardından divan seçimine geçildi. Divan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin başkanlığında oluşturuldu. Divan başkanlığının seçiminden sonra bir konuşma yapan Çelebi, sosyal güvenlik yasa tasarısına karşı mücadelenin yasa kabul edilmeden önce yürütülmesi gerektiğini, yasanın yürürlüğe giriş tarihinin ertelenmesinin mücadeleyi sekteye uğratmaması gerektiğini vurguladı. Anayasa tartışmalarına da değinen Çelebi, kendilerinin bir anayasa tasarısı hazırladıklarını söyledi. Asgari ücret konusunda ise TÜRK-İŞ’e Asgari Ücret Komisyonu’ndan çıkma çağrısını yineleyen Çelebi, ücretin eylemle belirlenmesi gerektiğini savundu.

Daha sonra hükümetin hazırladığı sosyal güvenlik yasa tasarısı ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi.

Kongrenin ilk günü yabancı konukların konuşmaları ile devam ederken Birlik Dayanışma Hareketi adına gönderilen mesaj da okundu.

BMİS Genel Kurulu’nda yeni dönem için tek bir liste çıkması bekleniyor. Şu anki yönetim büyük bir ihtimalle yeni dönemde de görev üstelenecek.

Aşağıda Birlik Dayanışma Hareketi’nin BMİS kongresine gönderdiği mesajı yayınlıyoruz:

Sayın Adnan Serdaroğlu
Genel Başkan
BMİS
17. Merkez Genel Kurulu / İSTANBUL

Merhabalar değerli metal emekçisi arkadaşlar,

Bizler, Birlik Dayanışma Hareketi üyeleri olarak, sözlerimize, Türkiye işçi sınıfının yiğit evlatları İbrahim Güzelce’yi, Rıza Kuas’ı ve bu ülkenin yüz akları metal işçilerinin önderi Kemal Türkleri selamlayarak başlamak istiyoruz.

Değerli Birleşik Metal İş üyeleri ve delegeler,

Herkes görüyor; sermaye güçleri işçilerimizi, emekçilerimizi her yönden kuşatma gayreti içinde. Ülkemizi işgal etmeye çalışan yurt içinden yurt dışından odaklar da var.

Ancak, hiçbir kapitalist bu ülkenin aydınlık geleceğini karartamayacak.

Bu ülkede, her zaman alınterinin onurunu koruyacak emekçiler olacak. Dün mezarda emeklilik yasasını onay verenleri yok etmeyi başaran Türkiye işçi sınıfımız, kıdem tazminatımıza el uzatanlara, bizi hastanelerden kovmak isteyenlere, bize açlığı, işsizliği, yoksulluğu reva görenlere de hak ettikleri cevabı verecektir.

Önce Hava-iş, sonrasında ise Haber-iş üyeleri, bu ülkede her şeye rağmen işçi sınıfı var, dedirtti. Yarın da Petrol-iş üyeleri Tüpraş’a el koyan Koç’u kovacak, Petkim’i almak isteyenlere dünyayı dar edecek.

Bizler, Birlik Dayanışma Hareketi olarak, her zaman Birleşik Metal İş Sendikasının verdiği mücadelenin yanında olduk; daima da yanında olacağız.

Değerli BMİS delegeleri,

Hepinizin Türkiye işçi sınıfına öncülük edecek en iyi yönetim kurulunu seçeceğinizden eminiz. Bu duygu ve düşüncelerle Kongrenizin başarıyla geçmesini diler hepinize en derin saygılarımızı sunarız.

BİRLİK DAYANIŞMA HAREKETİ