Bugün (04.12.2009) Tünel’de saat 10.30’da toplanan eczacı, eczacılık fakülteleri öğrencileri, eczane çalışanları ile kepenk kapatma eylemine destek veren meslek odalarının temsilcilerinden oluşan yaklaşık 2 bin kişi, Taksim Meydanı’na yürüdü. Beyaz iş önlükleri giyen topluluk “Eczaneye değil, tekellere fatura”, “Sağlık haktır satılamaz”, “Vatandaş uyuma eczacına sahip çık” sloganları atıp, “Hükümeti uyarıyoruz. Bu ilaç fiyat kararnamesiyle ilaç hizmeti verilemez”, “İlaç sanayisinin iskonto yükünü taşımayacağız“, “Eczacı iflasta”, “Meslek hakkımı istiyorum” dövizleri taşıdılar.

Eyleme 24 bin eczacı kepenk kapatarak katıldı.

Türk Eczacılar Birliği şu açıklamayı yaptı:
“Anlaşma, eczacılar görmezden gelinerek ilaç sanayicileri ve bakanlık arasında imzalandı. Stok zararlarının karşılanacağı, bunun imza altına alındığı açıklaması, eczacıların sorununun ancak çok küçük bir kısmına çözüm olabilir. Stok zararlarını karşılamaya söz veren, imza atan ilaç sanayicileri son beş yıldır konuyla ilgili genelgeler, genel yazılar olmasına rağmen, kamu emirlerine uymamakta direniyor.”

“AKP hükümetinin, son aldığı mali tedbirlerle kapanma noktasına geldik. 1 gün eczanelerimizi kapatarak, şu mesajı veriyoruz. Tüm yurtta hizmet veren 24 bin eczaneden yarısının tasfiye edileceği bu süreci durduracağız. Teker teker kapanmaktansa, bugün hepimiz eczanelerimizi kapatarak mesleğimize sahip çıkacağımızı ilan ettik. Kamu ilaç harcamalarının 5 yıldır katlanarak arttığı ülkemizde ilaç şirketleri son krizden büyüme ile çıktıklarını açıkladılar. Buna rağmen eczanelerin içine sokulduğu çıkmaz, iflas anlamına gelmektedir. SSK hastane ve eczanelerinin tasfiyesinin ardından ilaçta neredeyse tek alıcı konumuna gelen SGK’nın meslek örgütlerini tanımaz tutumuna derhal son verilmelidir. İlaç hizmetinin planlanmasında eczacı örgütleri söz sahibi olmalıdır. Bugün yürürülüğe giren kararnameyle, yaklaşık 8 bin eczanenin tasfiye süreci açılmıştır. Ancak buna seyirci kalmayayacağız.”
Eczacılar bugün hastaları mağdur etmemek için nöbetçi eczane sayısının üç kat artırıldığını bildirdi.

Türk Eczacılar Birliği: ECZANE KAPATMA EYLEMİ HAKKINDA YANLIŞ YÖNLENDİRMELERE YANIT VERİYORUZ!

1) İlaç fiyat düşüşlerine karşı değiliz.

Biz eczacılar ilaç fiyat düşüşlerine karşı değiliz. Hatta alınan tedbirlerle gerçekleştirilen düşüş yeterli değildir. Daha dün yapılan anlaşma ile sanayiye 800 Milyon TL geri verilmiştir. Kamu, çokuluslu ilaç şirketlerinin çıkarları uğruna hastaları ve eczacıları feda etmiştir.

2) % 1,5 zararımız için eczanelerimizi kapatıyor değiliz.

Tüm zeminlerde açıkça söyledik: Bu düzenlemenin faturası yüzde 1.5 eczacı zararı değildir. Zaten bizim derdimiz de yüzde 1,5 değildir. Bizim derdimiz, yoksul halkımıza sağlık hizmeti veren sıkıntıdaki eczanelerimizin kapanmamasıdır. Bu eczanelerimiz yaşamayı sürdüremezse, yaşatmayı da beceremez diyoruz. Bugün samimiyetimize inanmazlarsa, bir sene sonra bunun gerçek olduğu günü maalesef hep beraber göreceğiz.

3) Hastalarımızı biz değil, kamu mağdur ediyor.

Türkiye genelinde şu anda 2400 eczane nöbet tutuyor. 24.000 eczacımız bu eczanelerde, meslektaşlarıyla birlikte nöbetteler. Bizim hastalarımızı mağdur etmemiz söz konusu bile olamaz. Ama bugün öğle saatlerinde SGK’nın reçete onay sistemi 1 saat kadar kapanmış, eczanelerimiz işlem yapamaz halde bırakılmış, hastalarımızın ilaca ulaşması kesintiye uğramıştır. SGK 24.000 eczaneye kesintisiz vermeleri gereken hizmeti, 2.400 eczaneye dahi verememektedir. Hastaların mağdur edilmemesi için oluşturulan nöbetçi eczane sistemimizin işleyişinden rahatsız olanlar provizyon sistemini kapatarak hasta mağduriyeti yaratmaya çalışıyorlar. Buradan ilan ediyoruz: Eğer bir hasta mağduriyeti söz konusu olursa bunun sorumlusu SGK olacaktır.

Bizler diyoruz ki;

İlaç fiyatları konusunda sanayi ve kamu arasında yapılan ve 3.12.2009’da açıklanan anlaşma acilen iptal edilmelidir. Bir imza ile ilaç sanayiine bizim vergilerimizden verilen 800 Milyon TL geri alınmalıdır.

Bu kaynakla

– Hastalardan Anayasa’ya aykırı olarak tahsil edilen muayene ücreti kaldırılmalı,

– Tüm çağdaş ülkelerde olduğu gibi eczacıya meslek hakkı verilmeli, eczacının geliri ilaç fiyatından bağımsızlaştırılmalı, eczacıların verdiği kamu hizmeti kamu tarafından korunmalıdır.

Hem 9 liralık ilacı bugüne kadar 69 liraya satanlara, hem de bu parayı ödeyerek kamuyu zarara uğratanlara hesap sorulmalı, haklarında soruşturma başlatmalıdır.

Basına ve kamuoyuna saygılarımızla duyuruyoruz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ