Kotların ağartılması için yüksek basınçla kum püskürterek bu işi yapan kot kumlama işçileri, soludukları toz yüzünden silikozis hastalığına yakalanıyor. Bu hastalığın tedavisi yok. Kot Taşlama İşçileri Dayanışma Komitesi’nin çalışmaları sonucunda 600 silikozis hastasına ulaşılmış, henüz teşhis konulmamış 5 bine yakın kişinin ise bu hastalığın pençesinde olduğu tahmin ediliyor.

Yapılan eylemlilikler sonrasında Sağlık Bakanlığı kot kumlama işini tekstil sektöründe yasaklamış, işçilerin sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanması için Bakanlar Kurulu kararı çıkarmıştı. Bununla birlikte, işçilerin kötü çalışma koşullarında çalışmalarına neden olan patronlar ve bu koşulları denetlemekle sorumlu olup görevlerini yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında ceza davaları açılmıştı.

Ancak uzun sürecek bürokratik süreçleri bekleyecek kadar vakti olmayan silikozis hastası işçiler, seslerini meclise duyurmak ve süreci hızlandırmak için 22–23–24 Haziran tarihlerinde Abdi İpekçi Parkı’nda oturma eylemi yapacak ve gruplar halinde meclisteki milletvekili ve partilerle görüşecek.

Artık ölmek istemiyoruz!
Silikozis hastası kot kumlama işçileri ve aileleri bugün Ankara’ya gelerek Abdi İpekçi Parkı’nda oturma eylemi başlattı. “Silikozis hastası işçilere maluliyet maaşı bağlansın” pankartı ile “Artık ölmek istemiyoruz!” sloganıyla saat 10.00’da parka gelen işçiler 11.00’de basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kot beyazlatma taşeron şirketler aracılığıyla yapıldı/yapılıyor, işçiler sigortasız çalıştırıldı/çalıştırılıyor!
Kot kumlama işçileri adına açıklamayı yapan Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan geç kalmış olmakla birlikte yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sigortası olup olmadığına bakılmaksızın tüm silikozis hastalarının hastalıkları oranında sosyal güvenlik haklarından yararlanmalarını sağlamalıdır.

-İşçilerin geriye dönük haklarını alabilmeleri için uzun sürecek mahkeme süreçleri yerine, işçilerin zararlarının tespit edilmesi ve karşılanması için Bakanlık yetkililerinden, sektördeki meslek örgütlerinin ve sendikaların temsilcilerinden oluşturulacak özel bir komisyon kurulmalıdır.

-Sağlık Bakanlığı, kot kumlama işinde çalışmış herkesin, göğüs hastalıkları hastanelerine ulaşması için ülke çapında bir kampanya başlatmalıdır.

-Slikanın havada solunabilecek şekilde serbest kullanımı, yalnızca kot kumlama işinde değil, tüm sektörlerde yasaklanmalıdır.

-Adalet Bakanlığı, slikozis hastalarını mahkeme giderlerinden muaf tutmak üzere acilen bir genelge çıkarmalıdır.

-Hükümet, denetim görevini yapmayan kamu görevlilerinin soruşturulmasına engel olmamalı, yargılanmalarını engellemelidir.

Açıklamaya KESK Ankara Şubeler Platformu, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Toraks Derneği, SES, Sosyal-İş ve Dev Sağlık-İş ile Tekel işçileri de destek verdi.