Elektrik, Gaz, Su ve Baraj Çalışanları Sendikası (Enerji-Sen)’nın 2. Olağan Genel Kurulu 30-31 Ekim 2010 tarihlerinde Türkiye işçi sınıfının mücadelesinde önemli bir yere sahip olan enerji emekçilerinin ve işçi sınıfının bağlaşıklarının mücadele azmini ve zafer inancını yansıtacak şekilde coşkuyla gerçekleştirildi.

Genel Kurul’un ilk günü Türk Tabipler Birliği İstanbul Şubesi’nde Sevinç Özgüner salonunda yapıldı. Enerji emekçilerinin mücadeleyi yükseltme evresini selamlayan bir forum niteliğinde olan Genel Kurulun ilk gününde Spor-Sen, Dev Sağlık-İş, Sine-Sen, Limter-İş, Basın-İş, ESM, BES, Eğitim-Sen’in yanı sıra Halkevleri, ÖDP, BDP, DSP, TSİP, Politeknik Derneği, Artı İvme Dergisi’nden temsilciler ile Tekel, İSKİ ve UPS işçileri katılım gösterdiler.

Sendikanın 2005’ten bu yana süren mücadele sürecinin kısaca aktarılmasıyla başlayan Enerji-Sen Genel Kurulu yönetim kurulu adına yapılan konuşmayla devam etti. Yönetim kurulu adına söz alan Kamil Kartal, enerji sektörünün durumuna değinerek Enerji-Sen’in işçi, memur, teknisyen, mühendis, kadrolu ya da taşeron tüm enerji emekçilerini kapsayan bir mücadele hattını benimsediğini belirtti. Kartal’ın konuşmasının ardından divan seçimi ve hak arama mücadelesindeki ölenler için saygı duruşu gerçekleştirildi.

Saygı duruşunun ardından genel kurul konuşmalarla devam etti. İlk sözü alan Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri (ESM) Genel Başkanı Kemal Bulut kamu-özel tüm enerji emekçilerinin birlikte mücadelesinin önemine değinerek Enerji-Sen’le ortak mücadeleyi yükseltme gerekliliğini belirtti. ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ise yaptığı konuşmada sendikal mücadelede sorun olarak karşımıza çıkan uzlaşmacı sendikal anlayış ve onun enerji alanındaki temsilcilerini eleştirerek Enerji-Sen’in uzlaşmacı sendikal anlayışa karşı yürüttüğü mücadeleyi kutladı. Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol taşeron, güvencesiz ve esnek çalıştırılan yeni işçi sınıfının geleneksel sendikal anlayışı bertaraf etme gücünün bu genel kurulda var olduğunu belirterek, bu anlamda önemli bir güç olan Enerji-Sen’in genel kurulunu selamladı. Devrimci Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı ise geleneksel sendikal anlayışın yeni anlayışla çatışmaya girdiğini, sendikal mücadelenin hak mücadelesi hattında örülmesi gerektiğini belirtti. Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkan Vekili Hayati Can sürecin mühendis, mimar, şehir plancıları ve tüm teknik elemanların ortak mücadele edeceği şekilde örülmesinin önemini ifade etti. BDP İstanbul İl Yönetici Dursun Yıldız emekçi halkların ortak sorunları olduğunu belirterek ortak örgütlenmenin zorunluluğuna değindi. DSP İstanbul İl Başkanı Ercüment Tahiroğlu ve TSİP Onursal Başkanı Turgut Koçak’ta yaptıkları konuşmalarla Türkiye’nin ve Türkiye işçi sınıfının durumu hakkında değerlendirmede bulundular. UPS ve TEKEL işçilerinin kendi direniş süreçlerini anlatan ve ortak mücadeleyi yükselten konuşmaları ise kurulduğu günden itibaren direnişler içinde olan Enerji-Sen’in genel kurulunda özel bir yer taşımaktaydı.

Konuşmaların ardından BDP Genel Merkezi, Petrol-İş Genel Merkezi ve TÜM-İGD ve Spor-Sen adına yollanan mesajlar okundu. Geçtiğimiz haftalarda kuruluş kongresini gerçekleştiren Spor-Sen de yönetim kurulu üyelerinin katılımı ve gönderdiği mesajla kongreye destek oldu. Spor-Sen adına okunan mesaj işçi sınıfının birlikte mücadelesi adına coşkuyla karşılandı. TÜM-İGD’li gençler yolladıkları mesajda “yolumuz işçi sınıfının yoludur” diyen İlerici Gençliğin Enerji-Sen’in yanında olduğunu belirttiler. Gençlerden gelen mesaj işçi ve gençliğin birlikte mücadelesi adına önem taşımaktaydı.

Konuşmaların ve mesajların okunmasının ardından geçmiş dönem yönetim kurulunun aklanması, tüzük tadil komisyonu ve tahmini bütçe komisyonun kabul edilmesi, komisyon çalışmalarının oylanması ve gelecek dönem yönetim kurulu adaylarının açıklanmasının ardından genel kurulun ilk günü sona erdi.

İkinci gün gerçekleştirilen seçimler sonucu Enerji-Sen’in yeni yönetim kurulu şöyle oluştu;

Genel Başkan Ö. Kamil Kartal, Genel Sekreter Enis Çiçek, Genel Örgütlenme Sekreteri Ali Tosun, Genel Mali Sekreter Tarık Yüce ve Genel Eğitim Sekreteri Emine Elif Güven.

Yönetim Kurulu yedek üyeleri; Ö.Faruk Belovacıklı, Mustafa Bozali, Murat Deniz, Yaşar Altun, Alişan Doğan,

Denetim Kurulu asil üyeleri; Siyahbent Tokmak, Bayram Satılmış, Süleyman Açıkgöz,

Denetim Kurulu yedek üyeleri; Ahmet Evbaşı, İbrahim Kara, Ali Koyun,

Disiplin Kurulu asil üyeleri; İlker Kolukısa, Murat Topal, Murat Deniz,

Disiplin Kurulu yedek üyeleri; Temur Metin, Özgür İnan Koç, Serdar Elmas

Enerji-Sen 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti

Enerji-Sen 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti

Enerji-Sen 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti