Kreş hakkı, çocuk sahibi olan kadın erkek ayrımı olmaksızın bütün emekçilerin çok doğal bir hakkıdır. Kreş hakkı, yalnızca kadınların değil, erkeklerin de en önemli sorunlarından biridir. Fakat toplumsal cinsiyetçi yaklaşımlar ve toplumsal röllerden kaynaklı olarak kreş hakkı sorunu, kadın sorunu olarak görülüyor. Biz kadınlara yüklenen toplumsal cinsiyetçi röllerin önemli bir unsuru olan çocuk , yaşlı ve hasta bakımı gibi işler genelikle kadınların yapmaları gereken bir iş olarak görüldüğü için, sadece kadına yüklenen bir sorumluluk olarak görülüyor ve kadının görevi haline getiriliyor.

Yaşadığımız kapitalist sistemde çalışma yaşamında kadın, hem ucuz işgücü, yedek işgücü olarak görülmüş, hem de ev işleri, çocuk, yaşlı hasta bakımı da kadına yüklenmiştir. Oysa çocuk bakımı sadace kadının görevi değil, toplum tarafından paylaşılması gereken bir sorumluluktur. Toplumsallaşması gerekir. Sosyal devletin sorumluluk alanı olması gerekirken, daha ucuza getirilmeye çalışılıyor. Kadınlara bu röller biçilerek, toplumsal cinsiyetçi rollerin içine hapsedilmiş oluyor. Bu noktadan hareketle, Türkiye’de 1975 yılında kurulan İlerici Kadınlar Derneği (İKD) kadınlara yüklenen çocuk bakımı konusunda hassasiyet göstererek, önemli çalışmalar ve kampanyalar gerçekleştirmiştir. Belediyeler üzerinde baskı kuran İKD’li kadınlar, kimi belediyelerin kreş açmalarını sağlamakla beraber, çalışan kadınların da işverenlerinden bu hakkı talep etmelerini sağlamıştır.

Birçok alanda ciddi düzeyde çalışmalar ve örgütlenmeler gerçekleştiren, İlerici Kadınlar Derneği (İKD) 22.Mart.1976’da, “çalışan annelerin çocukları bakım ve ilgiden yoksun büyüyor” der ve bu görüşten hareketle, “Her işyerinde kreş kampanyası”nı başlatır. Kampanya kapsamında 50 bin bildiri dağıtılır. İlerici Kadınlar Derneği’nin  22 Mart 1976’da “Her işyerinde kreş kampanyası”nı başlatması, dönem itibari ile sadece kadınları kapsıyor olsa da kadın hakları açısından önemli bir adım olmuştur.

Fakat kreş hakkı sadece çalışan kadınların değil, erkeklerin de temel taleplerinden biri olmalıdır.