Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda Eğitim Sen’in sitesine girişi yasakladı. 100 binden fazla sendikalı öğretmen, üyesi oldukları sendikanın resmi sitesine giremiyor. Eğitim emekçileri, sendikalarının sitesine girdiklerinde bilgisayar ekranında, “Bu siteye erişim sakıncalı içeriğinden dolayı, MEB isteğiyle Türk Telekom AŞ tarafından engellenmiştir.” yazısıyla karşılaştılar. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda Eğitim Sen’in sitesine girişi yasaklamasına karşı ise Eğitim Sen’den bir açıklama geldi.

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu`nun `Milli Eğitim Bakanlığı’nın Yasakçı ve Sansürcü Zihniyeti, Okullardan Eğitim Sen’in Web Sitesine Erişimi Engelledi!` başlıklı açıklama metnini yayınlıyoruz:

Eğitim Sen`in eğitimde 4+4+4 dayatmasına karşı itirazlarından, yayınladığı raporlardan ve ülke çapında veliler ve öğrencilerle birlikte yürüttüğü mücadeleden duyduğu rahatsızlığı her fırsatta dile getiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Eğitim Sen`in internet sitesine okul bilgisayarlarından erişimi yasaklayarak, 4+4+4 dayatmasına karşı mücadelemiz karşısında içine düştüğü çaresizliği web sayfamızı sansürleyerek göstermiştir.

Türkiye`nin dört bir yanında 125 bin eğitim ve bilim emekçisinin örgütlü bulunduğu Eğitim Sen`in sitesine Milli Eğitim Bakanlığı`nın keyfi müdahalesi ile erişimin yasaklanması, her fırsatta “demokrasi” ve “özgürlükler” konusunda nutuk atanların ne kadar samimiyetsiz olduğunu bir kez daha göstermiştir.

Okul bilgisayarından Eğitim Sen`in internet sitesine girildiğinde ve “Hizmet içi eğitim toplantılarında sendika üyesi öğretmenlerin protestosu” haberlerine tıklandığında, “Bu siteye erişim sakıncalı içeriğinden dolayı, MEB isteğiyle Türk Telekom A.Ş. tarafından engellenmiştir” ibaresiyle karşılaşılmaktadır. Bu uygulama, Milli Eğitim Bakanlığı`nın öğretmenlerin demokratik protestosuna bile tahammül edememesi, eleştirilerimize yanıt vermek yerine bu tür sansür uygulamalarını gündeme getirmesi dikkat çekicidir.

Kitapların suç delili olarak kullanıldığı bir ülkede, bilgiye ulaşma sürecinin filtreleme ya da sansür uygulamasıyla engellenmek istenmesi, hangi konuların bilgisinin edinilebileceğine müdahale edilmek istenmesi bir devlet politikası haline getirilmiştir.

Bize göre, internet sitemize erişimin engellenmesi, Bakan Dinçer`in 4+4+4 düzenlemesi ile ilgili olarak kamuoyunu yanıltıcı, tek taraflı ve suçlayıcı açıklamalarına karşı yaptığımız itirazların bir sonucudur. AKP iktidarının kendisi gibi düşünmeyenleri susturmanın yolu olarak bu tür yöntemleri son dönemde daha sık kullanmaya başlaması, ülkeyi ve Milli Eğitim Bakanlığı`nı 10 yıldır yöneten yasakçı ve sansürcü zihniyetin somut bir yansımasıdır.

Son dönemde özellikle yazılı ve görsel basına yönelik sansür girişimlerinin yoğunlaşmış olmasının son örneği, Eğitim Sen`in internet sitesinin erişime engellenmesi olmuştur. Bu uygulama, neresinden bakılırsa bakılsın insanca yaşamanın temel koşulu olan ifade özgürlüğü ve iletişim özgürlüğü anlayışıyla taban tabana zıt bir durumdur.

Eğitim Sen bu tür saldırılarla daha önce de karşı karşıya kalmış, ancak ilkelerinden ve savunduğu değerlerden taviz vermeyerek kararlı çizgisini sürdürmüştür. İletişim özgürlüğünün kısıtlanmasına yönelik tüm sansürcü uygulamalara her zaman ve her yerde karşı çıkmaya devam edeceğiz. Derhal bu hukuksuzluğa son verilmesi ve eğitim emekçilerinin sesi, taleplerinin takipçisi olan Eğitim Sen`in internet sitesine erişimin açılması gerekmektedir.