Bugün (21 Aralık) Türkiye genelinde sağlık alanında örgütlü sendikalar ve meslek örgütleri ile KESK’e bağlı sendikalar 1 günlük grev gerçekleştirdi. Grev hemen hemen bütün illerde hayata geçirildi. İstanbul’da da KESK’in çağrısı ile bir araya gelen kamu emekçileri;

* Grevli toplu sözleşme,
* Güvenceli istihdam,
* İnsanca yaşayacak ücret,
* Baskı, ceza ve sürgünleri durdurmak,
* Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması,
talepleri için grevdeydiler.

Bir günlük iş bırakan kamu emekçileri sabahın erken saatlerinde sendikaların belirlediği yerlerde toplanıp saat 11.00’de yolu kapatarak Beyazıt Meydanına doğru yürüyüşe geçti.

Eğitim emekçileri ve sağlık emekçileri sokaklarda taleplerini haykırdılar.

Taleplerini haykıran kamu emekçilerine halk da slogan ve alkışlarla destek verdi.

Yürüyüş sırasında sık sık, “Baskılar bizi yıldıramaz.”, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek.”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz.” , “Zafer direnen emekçinin olacak.” ,“Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Baskılar bizi yıldıramaz”,

“Sağlık hakkı engellenemez”, Parasız sağlık, parasız eğitim”, “Eğitim haktır, satılmaz.”, “Sağlık haktır, satılamaz” “Emekçiler el ele genel greve!”, “Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız” sloganları atıldı. Ayrıca KCK adı altında KESK‘liler ve bir önceki gün operasyonla gözaltına alınan Dicle Haber Ajansı ve Gündem gazetesi çalışanları için de “Devrimci tutsaklar onurumuzudur sloganlarına yer verildi.

On binlerce kamu emekçisi saat 13.00’de Beyazıt Meydanına geldiğinde ise, kamu emekçilerinin çoşkusu Beyazıt Meydanını inletti. Mitingde KESK’e bağlı sendikaların yanında, Direnişte olan Kampana deri işçileri, Savranoğlu işçileri ve Maltepe Belediyesinde işten atılan ve direnişte olan taşeron işçileri de vardı.

Mitingde SGBP adına Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilla Ayçin, sanatçı Pınar Sağ, DİSK adına Tayfun Görgün ve Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey üyesi Osman Öztürk ve Ekvator Demokratik Halk Hareketi Milletvekili konuşmacı olarak katıldı.

Mitingde ilk konuşmayı Sendikal Güç Birliği adına Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin yaptı.

Atilay Ayçin AKP hükümetine ve Başbakan Erdoğan’a seslenerek; “Biz bu ülkenin ayaklarıydık ya, artık kork bizden. Baş olmaya karar verdik. Sabrımız taştı, kork bizden. Bize, ‘Türkiye’ye nifak tohumları ekiyorlar’ diyorsunuz ya, bunu yapmaya devam edeceğiz. Sen emperyalizm güdümlü, halkları sömürmek, birbirine kırdırmak için var olan bir partisin. Sen ABD emperyalizminin, AB kapitalizminin bu ülkeye soktuğu bir virüssün. Sana yaşam hakkı vermeyeceğiz.” dedi.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Toplumun tüm kesimlerinin, gazetecilerin, sendikacıların, avukatların baskı altında olduğunu, gözaltına alındıklarını ve tutuklandıklarını gözaltındakilere ve tutuklulara selam gönderdiğini ifade etti. AKP’nin 12 Eylül’den aldığı karanlığı sürdürdüğünü kaydeden Görgün, “Bu karanlığı yıkacağız, parçalayacağız” dedi.

Özgür basından bir gazetecinin kürsüden yaptığı konuşmanın ardından ise, devrimci gazeteciler 3 dakikalık bir eylem yaptılar. Fotoğraf makinelerini bırakarak, “Özgür basın susturulamaz.”Baskılar bizi yıldıramaz “Devrimci tutsaklar onurumuzudur.” sloganlarını attılar. Ardından ise Vatan caddesinde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde, gözaltına alınan gazeteciler için yapılacak eylemin çağrısı yapıldı.

Basın emekçilerinin eyleminden sonra kürsüde, TTB Merkez Konsey Üyesi Osman Öztürk, vardı. Öztürk; “sağlıkta reform” denilen programın cicim aylarının bittiğini söyledi. “Sıra elini halkın cebine atmaya geldi” halka, “cebinize ve cüzdanınıza sahip çıkın” dedi. Sağlık alanındaki talana karşı mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

Sanatçı Pınar Sağ, fabrikalarda iş cinayetlerinin artmasına neden olan, devrimcilerin isimlerinin anılmasına tahammül edemeyen, parasız eğitim isteyen öğrencileri tutuklayan zihniyete karşı “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganını attırdı.

Ekvator Demokratik Halk Hareketi Milletvekili de; Özelleştirme politikalarına karşı Latin Amerika halkı olarak mücadele ediyoruz. Sizler de burada “Parasız eğitim, parasız sağlık” hakkı için mücadele ediyorsunuz. Bunlar yaşamsal taleplerdir. Sizin bu mücadelenizi selamlıyoruz. Bizler de bu mücadelede ‘Yaşasın halkların kardeşliği, yaşasın proletarya enternasyonalizmi’. Milletvekilinin konuşması alandakilerce “El pueblo unido jamas sera vencido (Birleşmiş halk asla yenilmeyecek! )” sloganıyla selamlandı.

KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul ise, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, “Memur-Sen ile masaya oturur işleri bitiririz” sözünü “Bizim açmadığımız yolda yürüyenler, işverenlerle aynı masada oturur” dedi.”Grev hakkınız yok” diyenlere inat emekçiler olarak greve çıktıklarını söyleyen Tombul, “Biz haklıyız. Haklı ve meşru olanları hiçbir yasak ve hiçbir yasa engelleyemez” dedi.

Konuşmaların ardından Grup Yorum ve Mezopotamya Kültür Merkezi sanatçılarının söylediği türkülerle binlerce kişinin halay çekmesi ile miting sona erdi.

Aydınlığın en kısa karanlığın en uzun olduğu gün de (21 Aralık’ta) emekçiler grevdeydi!

Aydınlığın en kısa karanlığın en uzun olduğu gün de (21 Aralık’ta) emekçiler grevdeydi!

Aydınlığın en kısa karanlığın en uzun olduğu gün de (21 Aralık’ta) emekçiler grevdeydi!