Ankara’daki Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde doğal gaz tesisatları üreten TEGA Mühendislik’teki işçiler, işyerindeki çalışma koşullarında ve ücretlerde iyileştirme yapılması için 12 Eylül 2007 de işverenle görüşmelerine başlamıştı.

Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlü bulunan işçiler toplu iş sözleşmesinden sonuç alamayınca 7 Ocak 2008 tarihinde greve çıktılar. Grev kararının ardından 56 işçi işten çıkarıldı ve direnişlerini fabrika önünde sürdürmeye devam ettiler.

Grev pankartı iş yerine asılmadan önce Birleşik Metal-İş genel başkanı Adnan Serdaroğlu, yaptığı basın açıklamasında  12 Eylül tarihinin tesadüf olmadığını şu sözleriyle belirtiyor: “Biz işçiler, emekçiler ve onların dostları, yol arkadaşları açısından unutulmaması gereken bir tarih. Çünkü 12 Eylül 1980’le birlikte bu ülkede asıl darbe işçi sınıfı ve onun örgütü olan sendikalara indirilmiştir. Üstelik bu geçici bir darbe değildir. Tam çeyrek asır önce işçilerin tüm haklarını kullanmalarına engel olmak, onları sermayenin köleleri haline dönüştürmek için uygulamaya konulan yasalar, bugün hala yürürlülüktedir…”

Bu grev Sincan Organize Sanayi Bölgesindeki ilk grev olma özelliğini taşıyor. Bölgede işletme sözleşmesi olanların dışında sendikalı işyerinin bulunmamasıyla birlikte, işçiler ağır koşullarda çalışmaya zorlanıyor.

Dün (09.02.2008) sabah saatlerinde ise işverenin işyerine grev kırıcıları sokarak üretimi devam ettirmek istemesi sonucunda, sendika temsilcileri fabrikanın hukuksuz bir şekilde kaçak işçi çalıştırdığını, üretimin durmaması halinde kendilerinin müdahale edeceklerini jandarmaya belirtti. Ardından “dağılın” uyarısı yapan jandarmaya karşılık kapıyı kıran işçiler ÖGB ve jandarmanın saldırısıyla karşılaştı; direnen 46 işçi jandarma tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan işçiler ise akşam saatlerine doğru serbest bırakıldı.

TEGA işçisi yalnız değildir!
İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!