İstanbul Avrupa yakasında İGDAŞ’a ait olan doğalgaz sayaç okuma işinin 14 aydır taşeronluğunu yapan Beypınarlılar Ldt Şirketi’nde çalışan işçiler 3 Ağustos 2009 pazartesi günü iş bıraktı.

İşçilerin iş bırakma nedeni ise ihaleyi kaybeden ve Ağustos ayında işi bitirip Eylül ayında işi devredecek olan Beypınarlılar şirketinin Haziran ve Temmuz maaşını henüz vermemiş olması.

İşçiler şirkete öncelikli olarak Haziran ve Temmuz maaşlarının tam olarak verilmesini Ağustos ayının maaşını ve hak eden işçilerin kıdem tazminatlarını garanti edecek bir teminat istediklerini ilettiler. Ancak şirket yöneticileri Haziran maaşını 5 Ağustos Çarşamba, Temmuz maaşını Ağustosun sonunda, Ağustos ayının maaşını ve kıdem tazminatını ise ileri bir tarihte vereceklerini söylediler. Hakkında bu ve buna benzer durumlardan 11 dava açılmış şirketin verdiği sözler işçilere inandırıcı gelmediği için Eminönü, Fatih, Zeytinburnu, Bahçelievler, Küçükçekmece ve Avcılar işçileri iş bırakarak direnişe geçti.

Haklarımızı alana kadar direnişteyiz

Birinci gün yani 3 Ağustos pazartesi günü işçiler bölgelerinde işe çıkabilecek şekilde hazırlıklarını yapıp beklemeye başladı. Öncelikli olarak Haziran ve Temmuz maaşlarını yatırılması durumunda çalışmaya başlayacaklarını şirkete tekrar ilettiler. İlk saatlerde bu talebe tehditle karşılık veren şirket, öğlen saatlerinde öne çıkan işçilere ve bu işçilerin belirlediği birkaç kişiye daha maaşlarını yatıracağını, diğer işçileri de bu işçilerin işe çıkartmasını istedi. Öne çıkan işçilerden aldığı cevap ise “Herkesin parasını yatırın biz de işe çıkalım” oldu. Bu plan işe yaramayınca bu sefer bazı işçilere maaşlarını yatırıp maaşları yatırdık işe çıkın diyip işçileri bölmeye çalıştı. Fakat bu da işe yaramadı.

Birinci gün sonunda kendi aralarında değerlendirme yapan işçiler haklarını alana kadar direnme kararı aldılar.

“Üst işveren” ile görüşme

İkinci gün 4 Ağustos salı günü işçiler 1. günde olduğu gibi hazırlıklarını yapıp beklemeye başladı. Şirketten yeterli bir yanıt alamayınca durumu üst işveren olarak asıl sorumlu olan İGDAŞ’a iletti. İGDAŞ’dan kendilerini tatmin eden bir yanıt alamayınca bölge çalışma müdürlüğüne gidip Beypınarlılar şirketi hakkında şikâyet dilekçelerini ilettiler.

Patron geri adım atıyor

Bütün bu süreç içinde tehditler savurmaktan başka çare bulamayan patron, direniş karşısında ilk geri adımları atmaya başladı bile. Düne kadar para yok diyen patron direniş karşısında geri adım atarak Haziran maaşlarını ödemeye başladı bile. Direnen İGDAŞ işçisi zafer yolunda ilerliyor…